Aaron Mate, kanadsko-americký novinář a autor z Nationu, zveřejnil na Twitteru snímek obrazovky s dopisem, v němž organizace pro lidská práva Amnesty International oznámila, že již nepovažuje Alexeje Navalného za „vězně svědomí“. (Foto: Wikimedia)

Dopis je odpovědí organizace na dotaz novináře. Aktivisté za lidská práva v něm vyjadřují názor, že zadržení Navalného souvisí „s jeho kritikou ruských úřadů“.

Dopis zároveň zdůrazňuje, že na sociálních sítích se objevila videa a publikace s protichůdnými výroky blogera.

„S ohledem na nové informace, které se nedávno objevily, Amnesty International již nemůže považovat Alexeje Navalného za vězně svědomí, vzhledem k tomu, že propagoval násilí a diskriminaci a nezřekl se těchto prohlášení,“ uvádí se v dokumentu.

Aktivisté v oblasti lidských práv dodali, že trestní řízení proti blogerovi nemá s těmito videi nic společného. Vyzývali k propuštění Navalného.

Soud v Moskvě dne 2. února rozhodl o zrušení podmíněného trestu Navalného ve věci Yves Rocher a jeho nahrazení 3,5 lety v kolonii obecného režimu kvůli četným porušením podmínek zkušební doby. Další soud uznal Navalného vinným v pomluvě veterána 2. světové války. Nyní musí zaplatit pokutu 850 tisíc rublů (245 tisíc Kč).

Tvrzení, že Navalnyj je pronásledován pouze kvůli politickým aktivitám, vyvrátil Evropský soud pro lidská práva: Štrasburk neuviděl v případě Yves Rocher žádné politické motivy, přestože blogerovi přiznal odškodné za domácí vězení. Rusko tento požadavek splnilo.