Riskantní průlet okolo měsíce Marsu – Phobosu. Průzkum atmosféry Venuše. Zmapování vodních hydrátů na Marsu. Tyto tři cíle si na letošní rok vytkla Evropská kosmická agentura (ESA). Let ve vzdálenosti 58 kilometrů od Phobosu uskuteční sonda Mars-Expres. V loňském roce se k němu přiblížila na sto kilometrů. Manévr musí zopakovat proto, aby byly získány přesnější údaje o tomto měsíci Marsu. Půjde o snímky s velkým rozlišením, které budou potřeba pro výpravu, která má na Zemi dopravit vzorky jeho půdy. Zatím není jasné, jak Evropané uskuteční tento projekt.

Ještě v roce 2009 se předpokládalo, že jejich hlavním partnerem bude NASA. Avšak kvůli finanční krize NASA opustila řadu společných marsovských projektů.

Rusko mělo podobný projekt, Fobos-Grunt. Ačkoliv se ho nepodařilo uskutečnit, bylo by logické spojit úsilí ESA a Ruska pro misi k Phobosu, myslí si člen Ruské akademie kosmonautiky Jurij Karaš.

Rusko má velké zkušenosti s vytvořením zařízení, určených k úkolům jako je přistání na Phobosu, sběr půdy a návrat zpět na Zemi. Z této mise se zachovaly konstrukční podklady, které je možné použít.

Redaktor časopisu Aviapanorama Sergej Filippenkov v této souvislosti prohlásil:

Pokud partneři budou mít zájem o ruskou spolupráci, tak mise může být zopakována k roku 2020. V tomto případě Lavočkinovo vědecko-výrobní sdružení je připraveno na novém základu, s ohledem na zkušenosti s neúspěchem Fobos-gruntu, zopakovat takový let. Nejen s vysazením na Phobosu, ale také na povrchu Marsu.

K letošnímu červnu se plánuje vytvořit mapy rozložení minerálů, především vodních hydrátů na povrchu rudé planety. Bez ní není možné připravit výpravu ExoMars. Jde o společnou misi ESA a Ruska. Start první etapy je plánován na rok 2016. Ruská nosná raketa Proton vyšle k Marsu automatické zařízení. Místo jeho přistání bude vybráno právě s pomocí mapy minerálů.

Ještě jeden úkol, který v letošním roce plánuje ESA, je průzkum atmosféry planety Venuše. V roce 2006 sonda Venus Express neměla při obletu planety dostatek paliva. Byla proto vynucena zůstat na polární oběžné dráze. Nyní bude nutné ji převést na nižší orbitu, aby mohla provést detailnější průzkum atmosféry Venuše.

Experti, s nimiž Hlas Ruska hovořil, tvrdí, že k uskutečnění úkolů, které si na letošní rok vytkla ESA, nejsou potřeba ohromné výdaje na vývoj a vytvoření nových meziplanetárních sond – všechno za ně udělají již vypuštěná zařízení.

Zdroj: czech.ruvr.ru

]]>