Mezinárodní nevládní organizace Amnesty International uvedla, že americká armáda neví, kde je část výzbroje dodané do Iráku a Kuvajtu. Celkové cena na „chybějících“ zbraní se odhaduje na jednu miliardu dolarů. Aktivisté za lidská práva se odkázali na výsledky auditu odtajněného Washingtonem v září 2016. (ilustrační foto)


Podle dokumentů, Pentagon „nemá přesné a čerstvé údaje o množství jednotek a umístění“ velkého množství zbraní a vybavení, které měly postoupit do výzbroje irácké armády a armády kurdských Pešmergů.

Především není určeno, kde se v současné době nacházejí desítky tisíc útočných pušek, jen ty v ceně přibližně 28 milionů dolarů, stovky minometných granátů a vojenských terénních vozidel Humvee.

Je to mimořádně smutná informace, s přihlédnutím k hlášení, že se americké zbraně již dlouhou dobu dostávají do rukou soupeřících v Iráku ozbrojených skupin, včetně skupiny, která se sama nazývá „Islámský stát“, a o nichž je známo, že se „dopouštějí válečných zločinů a dalších zvěrstev“, upozornila Amnesty International. Organizace rovněž upozornila, že americký zákon (Leahy Law) zakazuje dodávat zbraně policejním a vojenským jednotkám, bez záruky, že nebudou porušovat lidská práva.

„Zaslání zbraní v miliónech dolarů do černé díry není životaschopnou strategií boje proti terorismu. To je prostě bezohledné," řekl expert organizace v oblasti kontroly zbraní Patrick Wilcken.

Americké vojenské tažení v Iráku trvalo od března 2003 do prosince 2011.

Zdroj: amnesty.com, pz.cz

Loading…