Švýcaři vykročili směrem k navázání na renminbi… Zprávy, že švýcarská centrální banka nedávno zahájila rozhovory se svým čínským protějškem o měnových swapech, zvedly Švýcarům naději, že získají postavení měny vázané na renminbi. Švýcarsko tím ale vstupuje do hry, v níž se o tohle soutěží se soky, kteří mají stejné ambice. – SwissInfo Dominantní sociální téma: Švýcarsko opravdu potřebuje zhodnocení renminbi… Analýza volného trhu: Očekává se od nás, že zapomeneme, že Švýcarsko mělo jednu z největších měn světa. Místo toho ale, jak vidíme z tohoto článku, si máme myslet, že Švýcarsko usiluje o své zhodnocení přes čínský renminbi.


Kdysi býval Švýcarský frank vázaný na zlato, tuhle vazbu ale Švýcarsko zrušilo o dost více než před desetiletím. Švýcarsko pak na frank zavedlo strop, aby zajistilo, že nebude moc přesahovat upadající euro.

A teď chce Švýcarsko vázání na renminbi.

[quote align="center" color="#999999"]

S tím jak globální transakce v renminbi (RMB) nabývají na tempu, vynořila se opojná vize nové mezinárodní rezervní měny soutěžící s dolarem, eurem a britskou librou. Finanční centra se předhánějí, aby mohla požívat prestiž a zisky z toho, že se stanou kanálem pro RMB. Švýcarská vláda v prosinci 2012 oficiálně oznámila svůj záměr stát se kanálem pro vypořádávání v renminbi, čímž se připojí k takovým jako je Británie, Kanada, Německo a Francie, kteří se snaží o ukojení Pekingu.

To, že Švýcarsko tento rok už podepsalo s Čínou dohodu o volném obchodu (FTA), mu dodává podle Felixe Suttera, šéfa asijské obchodní skupiny ve Švýcarsku PricewaterhouseCoopers, náskok. Dovědět se ale, jak zvítězit při získání mandátu pro renminbi operace od Pekingu, to lze těžko dopředu.

„Čína vždy při výběru partnerů pro RMB dávala přednost dvojstranným vyjednáváním, která nejsou vždy zcela transparentní,“ řekl Sutter swissinfo.ch. „Každá země má v určitém čase a v konkrétních podmínkách svou vlastní přitažlivost.“

Kromě zajištění, že FTA bude fungovat hladce, by se Švýcarsko mohlo stát přitažlivější tím, že udělí více víz čínským investorům, naznačil Sutter. Nárůst obchodování v RMB ve Společnosti pro celosvětovou mezibankovní finanční komunikaci (SWIFT), která zpracovává globální transakce, je mírou popularity této měny.

Čínský renminbi vystřelil z 20. místa mezi nejpopulárnějšími měnami pro globální platby v lednu 2012 na 12. místo v říjnu 2013. Teď zaujímá 8. místo na seznamu zahraničních transakcí výměny měn (z 11. místa v lednu 2012).

RMB je rovněž druhou nejčastěji používanou měnou pro transakce obchodního financování běžně používanou komoditními obchodníky – což je ve Švýcarsku rostoucí business. Švýcarská bankovní asociace věří, že do roku 2020 by se RMB mohlo dostat mezi tři vrcholné rezervní měny.

Jsou tu obavy, že Švýcarsko by mohlo zaostat za soupeřícími zeměmi, zvláště za Británií, která má výhodu ve svých historických vazbách s Hong Kongem, aby zařizovala měnové swapy a povzbuzovat četné čínské banky, aby si zřizovaly podniky na britské půdě. [/quote]

Zachytil jsi to výše uvedené, milý čtenáři? „Prestiž a zisky z toho stát se kanálem pro RMB…“ Před dávnými časy bylo prestižní a ziskové obchodování ve Švýcarských francích. Švýcarsko mívalo i reputaci v důvěryhodnosti a v soukromí.

Ale útok US justice švýcarskou soukromost rozbil a zpustošil průmysl soukromého bankovnictví. A nešikovný přístup ke švýcarskému franku znehodnotil i tuto měnu natolik, že i švýcarští obchodníci se toužebně poohlíží po měnách jiných zemí.

Tento článek nechce, abychom si pamatovali velikost švýcarského franku. Naopak chce, abychom brali jako danou velikost čínské měny, která je daleko mladší než frank. Na čemž už nezáleží…

[quote align="center" color="#999999"]

„Z finančního hlediska není RMB měnou, kterou by bylo obtížné přijmout, může to ale nějakou dobu trvat, než to Švýcarsko zvládne provozně,“ řekl swissinfo.ch Kerry Goh šéf konzultací u rostoucích trhů u Julius Baer. Tohle nezastavilo švýcarské finanční centrum před vytvořením tradingových finančních produktů denominovaných v RMB, jako jsou deriváty, obligace a poukázky.

Soukromé banky už podle Švýcarské bankovní asociace (SBA) otevřely tisíce kont, na nichž je ve Švýcarsku uloženo až 20 miliard RMB. Další miliardy drží švýcarský průmysl fondů nebo se s nimi obchoduje v celé škále švýcarských finančních produktů.

Západní vlády se čím dál více ženou za snem renminbi … tvrdí Kerry Goh. „Pokud by se Švýcarsko stalo kanálem vypořádání RMB, posloužilo by to přidáním další legitimity této měny tady a posílilo by to nárůst produktů v RMB,“ řekl swissinfo.ch.[/quote]

Tak nevím, jestli Goh mluví o legitimitě švýcarského franku nebo legitimitě renminbi. Každopádně to ale řekl. Ve skutečnosti pro to máme svůj název: usměrňovaná historie. Švýcarští obchodníci po zničení švýcarského franku jako jednoho ze světových vůdců se teď hrnou, aby se dostali k jeho čínské náhradě.

To pouze dále potvrzuje naše vnímání toho, že v tom je ten příslovečný háček: uvažuje se mezi jinými o čínské, indické, US a evropské měně k vytvoření globálního měnového koše, který nahradí petrodolar. Ten rozbitý a omlácený švýcarský frank z té legrace vypadne.

Často jsme slýchali, že Čína je vynořující se „nepřítel“ Spojených států. Nikdy jsme tomu nevěřili. Bankéři jsou na samém vrcholku jednotní. Ti pracují spolu.

Závěr: Jen ať si vojáci straší střední třídu, aby uvěřila, že v 21. století bude stát národ proti národu. Tak to ale prostě není.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: thedailybell.com