S tím, jak jsou všechny oči upřené na hranici s Ruskem, je těžko překvapivé, že ‚ostatní‘ spory vypadly z titulních stran. Avšak, jak si všímá Stratfor, v posledních měsících došlo k výbuchu diplomatické aktivity kvůli území Náhorního Karabachu, o které se Arménie s Ázerbajdžánem už desítky let přou. Rusko, nejsilnější mocnost Kavkazu, se do této záležitosti začíná více zapojovat, jelikož v regionu roste síla Ázerbajdžánu. Zapojení Ruska by mohlo být předzvěstí změny v tomto vleklém konfliktu.


V roce 1994 po zprostředkování mnohých vnějších hráčů včetně Ruska, Turecka a Íránu, bylo konečně v tomto regionu dosaženo zastavení palby, aby mohl být konflikt ukončen. Ale do té doby arménské síly rozhodně porazily Ázerbajdžán, což vedlo de facto k nezávislosti Náhorního Karabachu a k arménské kontrole nad několika provinciemi v pohraničí tohoto regionu.

Teď, jelikož dochází ve vzájemné konfrontaci Ruska a Západu kvůli Ukrajině, tak představuje spor o Náhorní Karabach pro Kavkaz sice jemnější, ale podobně významný problém. Během toho, jak se Gruzie zkouší posunout blíže k Západu a Arménie posílit své vazby s Ruskem, tak Ázerbajdžán udržuje pečlivě vyváženou rovnováhu mezi těmito dvěma stranami. Ázerbajdžán tudíž slouží jako otočný čep Kavkazu a spor o Náhorní Karabach je kriticky důležitým aspektem při utváření role Baku.

Rusko historicky podporovalo Arménce, ale ve světle rostoucího vlivu Ázerbajdžánu se začali Rusové více zapojovat do záležitosti Náhorního Karabachu, který je problémem už roky. Ruští činitelé měli o této záležitosti v posledních měsících četné schůzky s činiteli z Ázerbajdžánu a Arménie, což naznačuje možný posuv v postoji Moskvy. Ale aby Moskva opravdu změnila svůj postoj k Náhornímu Karabachu, by bylo zapotřebí, aby to buď významně oslabilo, nebo aby se Ázerbajdžán stal pro ruské zájmy tak životně důležitý, že by změnili svou loajalitu a vstoupili do konfrontace s Arménií, což je v tomto okamžiku nepravděpodobný výhled.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: stratfor.com