Šéf exekutivy EU Jean-Claude Juncker zahájil bezprecedentní etické vyšetřování svého předchůdce Jose Manuala Barrosa zjišťující, zda přijetím práce u Goldmana Sachse neporušil zákony EU. Dopis zveřejněný v neděli evropskou ombudsmankou, která právě na Junckera tlačila, aby vyšetřil Barrosovy plány pomoci americké investiční bance poradit si s Brexitem, uvádí, že prezident Evropské komise Juncker řekl, že formálně bývalého portugalského premiéra žádá, aby „objasnil“ svou roli u Goldmana.


Nezávislý panel vyšších bývalých osobností EU včetně soudce a poslance parlamentu reviduje tento případ, o kterém už předtím Komise řekla, že se jí jako porušení jejích pravidel chování nejeví, jelikož Barroso byl ve výslužbě už po dobu nejméně 18 měsíců.

Poprask, který se objevil kvůli jeho nástupu do této instituce, jenž je mnoha Evropany částečně považována za odpovědnou za finanční krizi, která téměř zhroutila euro, přichází, když se EU potýká s červnovým britským odhlasováním odchodu z tohoto bloku, takže je třeba rozptýlit vnímání veřejnosti, že komise je pouhá technokratická tlapa globálního kapitálu.

To nejspíš bude i ústředním tématem Junckerova výročního proslovu o stavu Unie k Evropskému parlamentu ve středu a pak na summitu vůdců EU v pátek v Bratislavě.

Činitelé a diplomaté EU soukromě říkají, že Juncker a další vůdci zuřili, že Barroso vzal tuto pozici u firmy, jejíž veřejná reputace v Evropě je tak mizerná, ale že vidí jen málo možností, co by s tím Komise mohla udělat.

Juncker, který komisi převzal před dvěma lety, když tento konzervativní bývalý ministerský předseda po desetiletí se táhnoucím vedení exekutivy EU odstoupil, v pátek Barrosovi napsal upozornění, že by se „měl chovat zásadově a uvážlivě.“

Uznal však prominentní roli Barrosa jakou plnil – avšak různí činitelé tvrdí, že lze těžko hledat precedens, aby bývalý šéf Komise vzal takto vysoce profilovanou roli v soukromém sektoru – a že by teď rád získal písemné ujištění o takovémto chování.

„Protože je v tom bývalý prezident Komise,“ tak Juncker napsal šéfovi administrativy Komise, aby napsal Barrosovi „žádost o poskytnutí objasnění jeho nových odpovědností z hlediska jeho kontaktů, ohledně nichž bude moci žádat ad hoc vyhodnocení Etické komise.“