Máte-li na to chuť, tak si představte, že vy a několik vašich nejbližších neozbrojených civilních přátel oslavujete mladý pár, který právě zahájil svůj společný život, a jste na cestě na jejich svatební hostinu, když zčista jasna na dálku řízená americká mašinka na zabíjení na vaši skupinu vypustí trochu taktických střel vzduch země a zabije vás, než stihnete mrknout okem. Ať to zní jakkoliv hrůzyplně, přesně tohle se v uplynulém měsíci stalo v CIA rozervané Jemenské republice, když americký dron omylem zabil 15 lidí.


Ospravedlnění USA: těch 15 civilistů si spletli s konvojem Al-Káidy (ještě dobře, že to nebylo v Sýrii, kde by měl takový konvoj Al-Káidy  americké zbraně a financování), a tak v souladu s USA „supervelmocenskou“ cestou vpřed nejdříve vystřelili rakety s tím, že otázky se položí až potom, pokud vůbec. A ač se to děje po celé planetě každodenně (pamatujte, že: oni Ameriku nenávidí kvůli její svobodě, ne kvůli bezdůvodnému z nebe dštícímu pekelnému ohni), tak tentokrát dohlížitelé na lidská práva Spojených národů měli opravdu tu drzost po posledním činu masové vraždy vykřičet to na Spojené státy.

Reuters:

[quote align="center" color="#999999"]

Experti na lidská práva Spojených národů řekli ve čtvrtek Spojeným státům a Jemenu, aby jim sdělili, zda byly spolupachateli při útocích dronů, které tento měsíc omylem zabily civilisty na svatebním průvodu.

Nezávislí experti zpochybnili legitimitu útoků dronů podle mezinárodního práva a řekli, že vláda by měla odhalit, jakých používá procedur k výběru cílů.

Místní bezpečnostní činitelé 12. prosince řekli, že v Jemenu bylo při náletu zabito 15 lidí na cestě na svatbu poté, co jejich svatební oslavu zaměnili za konvoj Al-Káidy. Tito činitelé neidentifikovali letoun za tímto náletem v centrální provincii al-Bayda, ale kmenové a místní mediální zdroje sdělily, že to byl dron.

Prohlášení OSN s důrazem na potřebu odpovědnosti a vyplacení rodin obětí vydané v Ženevě uvedlo, že tyto dva útoky na dvě různá svatební procesí zabily 16 lidí a přinejmenším 10 jich zranily.

„Pokud se používá ozbrojených dronů, tak musí státy dodržovat mezinárodní humanitární zákony, a měly by uvolnit právní podloženost své operační odpovědnosti a kritéria vybírání cílů,“ řekl Christof Heyns, speciální reportér OSN o mimosoudních, souhrnných nebo svévolných popravách. [/quote]

Chudák Jemen, jako by mu nebylo jasné, že suverenita ostatních pro USA nic neznamená, vyslovil nesmělý protest: „Jemen nemůže být svolný s porušováním práva na život lidí na svém území,“ dodal. Hodně štěstí s nesvolností.

Avšak k překvapení přihlížejících to bylo OSN, kdo přišel s nejostřejším odsouzením toho, co je v podstatě svévolnou vraždou americkým dálkově řízeným letounem, ovládaným na tisíce mil dlouhou vzdálenost:

[quote align="center" color="#999999"]

Juan Mendez, speciální reportér OSN o mučení, vyjádřil obavy o legitimitu těchto náletů. Každý stát je povinen provést řádné vyšetřování ohlášených incidentů včetně jejich účinků na civilisty, řekl.

„Smrtící útoky na nelegitimní cíle vedou ke krutému, nelidskému či ponižujícímu zacházení, když, jako v tomto případě, vyústí do těžkého fyzického a duševního utrpení a strádání nevinných obětí,“ řekl Mendez.[/quote]

Počkejte, co kruté, nelidské a poniž… ale podívejte se, další nejvyšší S&P všech dob! Rychlý BTFATH a ignorujte všechny tyhle irelevantní „šumy“.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com