Rusko vytvoří v Sýrii smíšený letecký pluk ze 40-60 letadel SU-24, SU-25 a SU-34, a také tam pošle dva bataliony k ochraně ruské letecké základny, říká prezident Akademie geopolitických problémů, doktor vojenských věd Konstantin Sivkov. „Teď se tam nachází jedna letecká základna, tudíž budou aktivní síly v rámci leteckého pluku — řádově 40-60 strojů. Jestliže budou mít základnu na syrském letišti, tak to znamená, že budeme muset uvést do činnosti ještě dva bataliony k ochraně, aby byla zajištěna bezpečnost", řekl Sivkov. Dodal, že základní park letectva, který bude využit v operaci, tvoří útočná letadla SU-25 a frontové bombardéry SU-24.


„Je možné, že bude také vyslána peruť SU-34 jako experiment. Je také pravděpodobné, že vyšleme určité množství stíhaček PVO k zabezpečení bojovné jistoty našich letadel.Takovým způsobem vzniká smíšený letecký pluk, který obsahuje dvě eskadrony bitevního letectva, jednu-dvě bombardovací perutě a jednu-dvě stíhací", řekl expert.

Činnost výzvědného letectva, podle jeho názoru, se omezuje na použití perutě výzvědných letadel a bezpilotních přístrojů. Přitom Sivkov nevyloučil účast v operaci krymských letišť vojenského letectva Ruska.

„Je možné použití letišť v Krymu bombardovacím letectvem dalekého doletu, ale v tomto případě zatížení nebude velké, jelikož letět bude třeba nad Kaspickým mořem, potom přes území Íránu, jelikož Turecko naše bombardéry stěží propustí", řekl expert.

Zdůraznil, že ruští letci nejspíše nebudou spolupracovat se svými americkými kolegy, a s vojenským letectvem Iráku a Íránu budou dělit zóny odpovědnosti.