Washington informoval Moskvu o tom, že Rusko údajně porušilo Smlouvu o likvidaci raket středního a krátkého doletu tím, že vyzkoušelo raketu s plochou dráhou letu pozemní dislokace. Oznámila to americká média s odvoláním na vysoce postavené zdroje v administrativě USA. Máme zprávy o tom, že oficiální prohlášení obsahující obvinění Ruska z porušení smlouvy zveřejní v nejbližší době americké ministerstvo zahraničí ve své každoroční zprávě o mezinárodním dodržování dohod o kontrole zbraní. V případě, že se Moskva nevrátí k dodržování smlouvy, hodlají USA uspořádat v této souvislosti konzultace se svými spojenci.


USA se snaží přimět Rusko, aby vypovědělo Smlouvu o likvidaci raket středního a krátkého doletu, aby měli důvod k rozšiřování systému PRO v zemích Evropské unie. Prohlásil to pracovník ruského ústavu problémů mezinárodní bezpečnosti Valerij Feněnko.

„Mnozí očekávali od Ruska takový tvrdý krok jako vypovězení Smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu jako reakci na západní sankce. Rusko tak ale neučinilo, proto se ho k tomu USA snaží přimět jinou cestou. Když Rusko znovu rozšíří park raket středního a krátkého doletu, bude to znamenat přímou hrozbu pro země Evropské unie“, prohlásil Feněnko.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: czech.ruvr.ru