V horních vrstvách zemské atmosféry byl zjištěn záhadný infrazvukový signál a vědci amerického ministerstva energetiky tvrdí, že si v současné době nejsou jisti jeho zdrojem. (Foto: Flickr)

„[Ve stratosféře] se objevují záhadné infrazvukové signály, které se objevují několikrát za hodinu při některých letech, ale jejich zdroj je zcela neznámý,“ říká Daniel Bowman, hlavní vědecký pracovník Sandia National Laboratories.

Bowman, který se specializuje na studium nízkofrekvenčního zvuku a v současné době je držitelem patentu na konstrukci unikátního infrazvukového senzoru, se zaměřuje na využití takových technologií v extrémních prostředích, jako je stratosféra, aby „zachytil jevy, které odhalují celé spektrum planetární akustiky“.

Stratosféra je ideálním místem pro takové studie, protože obvykle zůstává nerušena přelety letadel a její klidné podmínky jsou optimální pro použití mikrofonů zavěšených na balónech ve velkých výškách. Mnoho přírodních jevů probíhajících na Zemi vytváří hluk, který je detekovatelný ze stratosféry, od pohybu oceánských vln až po meteorologické jevy.

Bowman říká, že neobvyklý infrazvukový jev byl detekován uprostřed takových běžných zvuků z prostředí a zvuků způsobených člověkem pomocí horkovzdušných balónů poháněných sluneční energií, které on a jeho tým zkonstruovali z materiálů, z nichž každý stojí asi 50 dolarů a které lze sestavit na prostoru ne větším než basketbalové hřiště.

„Naše balóny jsou v podstatě obří plastové pytle s trochou dřevěného uhlí a prachu uvnitř, aby byly tmavé,“ uvedl Bowman v nedávném prohlášení. Podle něj jsou vyrobeny z materiálů dostupných ve většině železářství, jako je malířský plast a přepravní páska, spolu s uhelným prachem získaným od dodavatelů pyrotechniky.

„Když na tmavé balónky svítí slunce, vzduch uvnitř se zahřeje a stane se vztlakovým,“ říká Bowman. „Tato pasivní sluneční energie stačí k tomu, aby se balóny vznesly z povrchu do výšky přes 20 km.“

Balony vybavené mikrobarometry, které slouží k detekci nízkofrekvenčního zvuku, jsou vypouštěny a sledovány pomocí GPS v průběhu jejich cest ve velkých výškách, které je někdy nesou i několik stovek kilometrů.

Bowman říká, že díky nízké ceně a snadnému nasazení mohou být balóny vypouštěny často, což umožňuje shromažďovat velké množství informací.

Bowman říká, že balóny poháněné sluneční energií, podobné těm, které konstruuje on a jeho tým, by mohly být použity i na jiných planetách naší sluneční soustavy, přičemž jejich využití by mohlo zahrnovat i studium seismických jevů probíhajících na Venuši.

Prozatím zůstává zdroj záhadného infrazvukového hluku, který jeho zařízení detekovala, neznámý a k odhalení jeho příčiny budou zapotřebí další data.

Bowmanovy výsledky byly tento týden prezentovány na 184. zasedání Americké akustické společnosti v Chicagu.

Zdroj: thedebrief.org