Japonsko připravuje své ozbrojené síly na sestřelení potenciálních úlomků severokorejských satelitů, protože Pchjongjang připravuje další provokativní start rakety, který by mohl Japonsko opět ohrozit. (Foto: Flickr)

Tentokrát Kim Čong-un tvrdí, že země brzy vypustí na oběžnou dráhu svou první vojenskou špionážní družici, a to v blíže neurčeném termínu. V úterý Kim předeslal, že brzy nasadí operační vojenskou průzkumnou družici, která je nezbytná k účinnému použití raket KLDR schopných nést jaderné zbraně.

Kim dále uvedl, že je to nezbytné při maření vážných bezpečnostních hrozeb, které představují „nejnepřátelštější rétorika a výslovné kroky“ USA a Jižní Koreje.

V reakci na to Japonsko, které již v nedávné době zaznamenalo přelet severokorejských raket nad ostrovem nebo do vod v blízkosti země, uvádí své jednotky pro zachycování raket do stavu zvýšené pohotovosti pro případ, že by úlomky špionážních družic z případného neúspěšného startu nebo nepovedené oběžné dráhy dopadly na japonské území.

Podle podrobných informací agentury Associated Press:

Ministr obrany Jasukazu Hamada v sobotu vydal pokyn, aby vojáci připravili rakety země-vzduch PAC-3 v jihozápadním Japonsku, včetně Okinawy a okolních ostrovů, v oblasti, která se pravděpodobně nachází pod dráhou letu severokorejské rakety, která vynese satelit.

Podle prohlášení ministerstva rovněž nařídil nasazení torpédoborců vybavených raketami SM-3 loď-vzduch do pobřežních vod.

Ministerstvo potvrdilo, že „provádíme nezbytné přípravy kvůli možnosti vydání rozkazu ke zničení balistických raket a dalších objektů“.

Severní Korea tvrdí, že její nejnovější série raketových testů, která zahrnovala testovací odpálení mezikontinentální balistické rakety na pevné palivo poprvé minulý týden, je reakcí na velká společná cvičení USA a Jižní Koreje, která ohrožují mír a stabilitu v regionu.

Vzhledem k současnému napětí neponechává Japonsko nic náhodě a připravuje se na další nepředvídatelné odpaly raket ze Severní Koreje v každém okamžiku.

Zdroj: apnews.com