Prezident EU Donald Tusk v úterý varoval její vůdce před schůzkou v Bratislavě, že nemohou ignorovat poučení z Brexitu a musí řešit obavy z migrace. Bývalý polský premiér Tusk dodal, že tento blok musí být méně „politicky korektní“ a po britském odhlasování Brexitu chránit Evropany před tím, z čeho mají obavy, před terorismem, nízkou bezpečnostní a globalizací.


„Bylo by osudovou chybou, kdybychom si mysleli, že negativní výsledek britského referenda představuje nějaký specificky britský problém,“ napsal Tusk do zvacího dopisu na páteční summit 27 vůdců – tedy všech kromě Británie.

V dopise, který AFP viděla, uvádí, že EU byla v reakci na migrační krizi pomalá s dodatkem: „Nezbývá nám moc času. Bratislava bude muset být z hlediska obrany vnějších hranic Unie bodem obratu.“

Tento pětistránkový zvací dopis byl vůdcům rozeslán v úterý v předvečer výročního projevu o stavu Unie od šéfa Evropské komise Jean-Claude Junckera k Evropskému parlamentu ve Štrasburku.

Tusk uvedl, že vůdci EU scházející se v Bratislavě na summitu, jehož účelem je vytyčit itinerář pro budoucnost bez Británie, musí jednat hned, aby zabezpečili evropské hranice potýkající se s migrační krizí.

„Evropští občané až příliš často slýchávají politicky korektní prohlášení o tom, jak se Evropa nemůže stát pevností, a že musí zůstat otevřená,“ varoval bývalý polský ministerský předseda.

Tusk dodal, že pro zbytek EU je důležité, aby se poučil z Brexitu, zvláště z obav Britského lidu před masovou migrací.