Připravující se k odchodu šéf Pentagonu Ashton Carter si myslí, že USA nemohou navázat vztahy s Ruskem kvůli prezidentovi Vladimiru Putinovi. Oznámil to v rozhovoru pro The Wall Street Journal. Podle politika Putin stanovuje úspěšnost své politiky „stupněm nepohodlí", jakoby jim vytvářeným „na celém světě". …


„Kvůli tomu je pro nás tak těžké budovat mosty s ruskými lídry," stěžuje si šéf Pentagonu, jehož pravomoci skončí po inauguraci Donalda Trumpa. Zvláště zkritizoval Moskvu za operaci v Sýrii.

V Sýrii podle Cartera neudělalo Rusko nic pro boj s Islámským státem (pozn. skupina zakázaná na území Ruska). „Společně se syrskou vládou bojují proti umírněné opozici," oznamuje.

Carter také podotkl, že přizval nový kongres a novou prezidentskou administrativu nadále financovat programy namířené na pomoc evropským spojencům USA na ochranu proti „ruskému zasahování".

„Budeme muset ukázat v Evropě takové kvality vedení, které udrží společné NATO, protože rozdělit alianci a odlomit od ní jednotlivé členy, je jedním z cílů Ruska," tvrdí.

Zdroj:  sputniknews.com