7. května Deutsche Wirtchafts Nachrichten čili Německé hospodářské noviny v článku “USA planen mit TTIP Frontal-Angriff auf Gerichte in Europa” čili „USA plánují pomocí TTIP frontální útok na evropské soudy,“ referující, že americká naléhavost na podepsání TTIP s Evropou má solidní důvod: Megabanky se musí chránit před nároky evropských investorů, kteří se domnívají, že byli během dluhové krize podvedeni. Americký velvyslanec v Itálii se o tom podřekl – nejspíš neúmyslně.“


V tomto konkrétním případě, tou megabankou, co je žalovaná, není banka americká, nýbrž německá Deutsche Bank, kterou velvyslanec USA v Itálii citoval jako příklad toho, co je třeba bránit, možná proto, aby apeloval na Němce, aby i oni bránili své megabanky před žalobami zahraničních investorů (jako jsou ti italští), kteří si stěžují. V tomto případě to byli investoři v italském městě Trani s 53 000 obyvateli. Nepatrnost tohoto městečka byla také argumentem, který velvyslanec proti takovým žalobám, které se tu podávají, vytáhl.

6. května měla Reuters titulek „Italský prokurátor vyšetřuje Deutsche Bank kvůli prodejům dluhopisů z roku 2011,“ a hlásí, že „Italský prokurátor vyšetřuje Deutsche Bank (DBKGn.DE) kvůli jejímu prodeji italských vládních dluhopisů za 7 miliard euro (8 miliard $) před pěti lety, řekl Reuters investigativní zdroj. Prokurátor v Trani, městě na jihu Itálie, to vyšetřuje, protože Deutsche Bank údajně klientům ve sdělení o výzkumných zjištěních uvedla, že italský veřejný dluh není důvod k obavám a pak prodala téměř 90 procent svých vlastních držeb dluhopisů této země.“ Také americké ratingové agentury hodnotící dluhopisy jsou předmětem této žaloby, protože Trani spoléhalo na jejich rating těchto dluhopisů. 

A teď to vypadá, že Obamova administrativa (prostřednictvím svého italského velvyslance) tudíž v podstatě říká, že pokud nebude uzákoněna TTIP, tak evropské megabanky (a ratingové agentury dluhopisů z USA, S&P, Moody’s a Fitch) nebudou moci být za podvádění investorů žalovány, stejně jako se to děje s americkými jako JPMorgan/Chase a Goldman Sachs ve Spojených státech – ač to ještě nikde neplatí, ani v USA – aby byly nuceny podvedeným investorům vyplatit miliardy. Obama by zjevně byl radši, aby takovéto žaloby v USA možné nebyly. Tento zdejší argument, ač jen nepřímý, vypadá, že TTIP je také způsobem, jak ochránit megabanky a ratingové firmy hodnotící dluhopisy. To je znepokojivé zvláště u prodejů složitých derivátových investic.