Sociální síť Facebook se ocitla pod vlnou ostré kritiky za politickou angažovanost, informuje The New York Times.  Řeč je o reakci na článek publikovaný na portálu Gizmondo. V něm bývalý spolupracovník společnosti přiznal, že osobně pracoval na výběru nejtrendovějších zpráv, přičemž dával přednost liberálním zdrojům a schválně ignoroval konzervativní.


Několik bývalých „zpravodajských kurátorů" Facebooku také informovalo Gizmondo, že se od nich vyžadovalo přidávat separátní příběhy do modulu populárních zpráv dokonce v těch případech, když jimi nebyly. Kromě toho prosívali všechny zprávy, které byly spojené se samou společností Facebook.

Po těchto odhaleních zasáhla Facebook vlna kritiky ze strany jak konzervativních, tak i liberálních kruhů.

Konkrétně Národní komise Republikánské stany vyzvala společnost odpovědět na cenzuru ve vztahu ke konzervativním zdrojům. „Byli jsme velmi znepokojeni, když jsme se dozvěděli, že se taková moc používá pro blokování pohledů a příběhů, které neodpovídají tomu nebo jinému aktuálnímu trendu," říká zpráva komise.

To nejen prohlubuje situaci pro pravé křídlo, ale i připomíná o nebezpečích kontroly obsahu ze strany představitelů „silikonového údolí", napsal na své stránce na Twitteru žurnalista Glenn Greenwald. Odhalení publikovaná Gizmondo potvrdila to, co si konzervativci už dávno mysleli, řekl Alexandr Marlow, hlavní redaktor konzervativního zpravodajského zdroje Breitbart News.

Představitelé Facebooku zatím veškerá obvinění popírají a utvrzují, že se drží přísných standardů „důslednosti a nestrannosti".