Jedním z nejviditelnějších projevů technologické revoluce zachvacující Ruské ozbrojené síly je šíření bojových robotů testovaných k použití Pozemními silami. Rozrůstání těchto programů naznačuje, že to má pro ruské ministerstvo obrany vysokou prioritu a existence takovýchto zbraňových systémů naznačuje důležitost, jaká je přikládána realizaci digitální revoluce v ozbrojených silách, která by je měla učinit schopnými vést síťové válčení spočívající na malých jednotkách operujících nezávisle, aniž by byla dobře definovaná frontová linie.


Nejdůležitějším vyvíjeným robotickým systémem pro Pozemní síly je rodina převozných 6 tunových vozidel třídy Uran, k níž patří odminovací vozidlo Uran-6 a bojové vozidlo Uran-9, k jehož výzbroji patří 30 mm automatický kanón 2A72, laserem řízené protitankové rakety Ataka a protiletecké rakety krátkého dosahu Igla nebo Verba, které jsou spolu schopny se střetnout se všemi cíli na bojišti.

Ruský průmysl rovněž vyvíjí i menší vozidla jako jsou systémy Něrechta a Platforma-M, jejichž modulární konstrukce jim umožňuje výzbroj kulomety, automatickými granátomety, protitankovými řízenými střelami a raketovými granátomety.

Existuje rovněž miniaturní v ruksaku přenosný bojový robot vyzbrojený útočnou puškou zvaný Strělok, schopný šplhat po střechách a miniaturní kvadrokoptérové drony vyzbrojené granátomety a plamenomety.

K nejambicióznějším iniciativám patří robotická verze bojového vozidla pěchoty BMP-3 zvaná Udar a doplněk pro dálkové řízení zabudovaný do tanků rodiny T-14 Armata, který umožňuje, aby jednotlivé T-14 byly řízeny z jiných T-14 přes zajištění vysoko-objemových datových spojení, která poskytují úplný přístup k senzorům, zbraním a ovládání řízeného vozidla. Ruské bojové roboty, místo aby spoléhaly na satelitní komunikace, ve kterých se snoubí velký dosah se zranitelnost rušením a hackingem, tak jsou řízeny spíše komunikací krátkého dosahu na ne více než pár kilometrů.

Výše uvedené i dalších systémy jsou v pokročilých fázích vývoje a testování u vojsk. Přišly zprávy, že některé robotické zbraňové platformy byly vyslány k otestování na bitevních polích v Sýrii. I když ty zprávy o tom, jak vedou útoky na džihádistické pozice v Sýrii s přímým řízením operátory sedícími v Moskvě, jsou nejspíš přehnané.

[quote align="center" color="#999999"]