Ukázalo se, že pravidla, která oznámil ministr vnitra k boji proti zahraničním extremistům, jako jsou islamističtí fundamentalisté typu Boko Haram či ISIS, by místo toho mohla v Británii posloužit k potlačení legitimně zastávaných náboženských a společenských názorů křesťanů nebo i ateistů. O Vyhláškách k potlačení extremismu (EDO) se v září diskutovalo na konferenci Konzervativní strany jako o moderní formě zajištění kontroly nad schopností extremistů získat veřejnost pro svou záležitost tím, že se objevují v televizi nebo v tisku. Podobné restrikce byly zavedeny i v minulém století během vnitřního britského konfliktu v Severním Irsku, kdy na postavy ze Sinn Féin a z dalších zapojených skupin byl zaveden 'zákaz vysílání', který jim zabraňoval mluvit v televizi a v rádiu.


Nové EDO půjde ještě dále a zabrání extremistům i v používání sociálních médií jako Twitter, Facebook a YouTube, vysílání v televizi nebo i veřejné protesty bez povolení vlády.

V tom, co konzervativní ministr George Osborne v dopise volebnímu obvodu, který viděl Daily Telegraph, psal o zákonech, které by se v současnosti měly vtělit do volebního manifestu Konzervativců, učinil několik znepokojivých odhalení. Ministr psal, že tyto zákony nejenže zastaví islamistické extremisty, proti kterým v současnosti bojuje jak doma, tak v zahraničí, ale bude usilovat i o "odstranění extremismus ve všech jeho formách," když se bude konkrétně zaměřovat i na lidi s nevkusnými názory, kteří však neporušují žádný zákon.

Ministr v dopise uvedl, že těchto příkazů bude použito, aby bránili lidem ve vysílání názorů, které "ospravedlňují nenávist" proti lidem z důvodů jako náboženství, sexuální orientace, pohlaví a postižení, čímž v podstatě mimo zákon postaví ty vášnivé debaty o některých z dnešních nejžhavějších témat.

K řesťanský institut, tj. nátlaková skupina, která pracuje na ochraně křesťanů před nežádoucím vměšováním vlády, je k tomuto kroku kritická. Náměstek jejich ředitele Simon Calvert, když o této záležitosti mluvil, řekl, že do tohoto na cokoliv aplikovatelného zákona by mohli spadnout i křesťané s tradičními názory na sňatky homosexuálů, nebo i ti, kdo nepřijímají náboženský pluralismus.

Řekl: "Kdokoliv, kdo vyjádří názory, které nejsou považovány za zcela v souladu se Zákonem o rovnosti, by se mohl ocitnou v řadách těch, co jsou naroveň Anjem Choudary, Islamistickému státu nebo Boko Haram."

S poukazem, že 'nenávist' je subjektivní a jde o slovo, se kterým se zcela svévolně žongluje, Calvert řekl: "Kolikrát denně ti intelektuálně líní političtí aktivisté obviňují své oponenty z 'šíření nenávisti‘ … Dělají to levičáci, dělají to pravičáci, dělají to liberálové, dělají to konzervativci úplně rutinně."

Použijí-li soudci jako vodítko seznam tisíce příspěvků na Twitter obviňujících ať už ateisty nebo evangelisty ze 'šíření nenávisti', tak mohou snadno rozhodnout, že je zapotřebí EDO… Tohle je šílený nápad – a je třeba, aby ho Konzervativci zahodili jako horký brambor, než se o něj spálí."

Národní sekulární společnost, což je skupina, která existuje, aby "zpochybňovala náboženská privilegia", nemá obvykle s Křesťanskými institucemi mnoho společného, teď však vypadá, že jejich názor podporuje. Jejich mluvčí řekl: "Rozhodování o tom, co jsou 'škodlivé aktivity extremistických jedinců, kteří šíří nenávist,' je bez přesné právní definice subjektivní a tudíž otevřené zneužívání, ať už současnou nebo kteroukoliv budoucí autoritářskou vládou."

Konzervativní mluvčí tuto kritiku zavrhl slovy: "Nikdy jsme neusilovali o omezení mírumilovných protestů nebo svobody projevu, pokud neporušuje zákon, " avšak tento zákon se zaměřuje proti těm, kteří zákon neporušili, jen se zapojili do toho, čemu někdo subjektivně říká 'nenávist', kde nejsou kritéria provinění jasná.

T oto není v posledních týdnech poprvé, kdy se Křesťanský institut vyslovil proti zákonům údajně zaváděným k porážce islamismu, které se ale obrátily proti britským křesťanům. Breitbart London už minulý měsíc referoval o nových předpisech k vnucení "britských hodnot" do státních škol poté, co bylo skandálu 'Trojského koně' zneužito ke stíhání křesťanské školy, která se provinila proti životu podle 'moderních' britských hodnot tím, že na vyučování nepozvala muslimského imáma. Vládní mluvčí řekl, že změna těchto pravidel je podstatná k zajištění toho, že britská mládež opouštějící školy bude "dobře připravená" pro "život v moderní Británii".

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: breitbart.com