Přes všechnu kritiku Trumpovy první zahraniční cesty to vypadá, že dosáhl něčeho dost neočekávaného: sjednotil německé politické strany do sjednoceného vzteku (abychom se vyhnuli použití drsnějších slov) zaměřeného všeobecné proti americkému prezidentovi. Nejdříve to byla Angela Merkel, která zůstala omráčená z toho, že Trump odmítl schválit komuniké G-7 o klimatické změně, a o den později varovala, že Německo se už nemůže spoléhat na USA (a Británii), a že Evropa si bude muset v postupu vpřed k pokroku vystačit jako soběstačná s tím, že předjímá asi užší spolupráci s Francií.


Teď je řada na jejím největším rivalovi v nadcházejících německých volbách, sociálním demokratovi Martinu Schulzovi, který je vyzyvatelem Merkelové v soutěži o kancléřský úřad, a který teď Donalda Trumpa obvinil z ničení Západních hodnot a z podvracení mezinárodní spolupráce.

Martin Shulz

Shulze citovala Reuters, jak při promluvě k reportérům v Berlíně říká: „Trump je ničitelem všech Západních hodnot,“ s dodatkem, že americký prezident podvrací mírovou spolupráci národů založenou na vzájemné úctě a toleranci.