Putin se stal nejvyšším státním činitelem v Rusku v roce 2000, tehdy byl nejprve úřadujícím prezidentem, stalo se tak po tom, co rezignoval tehdejší prezident Boris Jelcin. V březnu téhož roku byl Putin zvolen hlavou státu a po čtyřech letech byl zvolen znovu. V letech 2008-2012 stál v čele vlády, v březnu roku 2012 znovu zvítězil v prezidentských volbách a 7. května se ujal své funkce. Za 15 let, co je Putin u moci, si ho lidé zapamatovali i díky jeho přesným definicím, žertům a aforismům. Toto jsou jen některé z nich: (Foto: Flickr)

1. Utopit v klozetu

Toto snad nejproslulejší prohlášení učinil Putin ještě jako premiér v září roku 1999. „Ruská letadla zasazují a budou zasazovat údery v Čečensku výhradně základnám teroristů a bude to pokračovat, ať už se teroristé nacházejí kdekoli…Budeme pronásledovat teroristy všude, když na letišti, tak na letišti. A musíte mi prominout, ale když je chytíme na záchodě, tak je v tom klozetu utopíme, konec konců. Hotovo, otázka je definitivně uzavřená.

2. Potopila se

V září roku 2000 odpověděl Putin stručně v interview, které poskytl moderátorovi televizního kanálu CNN Larrymu Kingovi, na otázku, co se stalo s ruskou ponorkou Kursk: „Potopila se". Prezidentova odpověď vyvolala nejednoznačnou reakci ruské společnosti, mnozí hlavu státu odsoudili za takový skoro posměšek a cynickou odpověď. Avšak sám legendární Larry King označil deset let po interview s ruským prezidentem jeho odpověď týkající se Kursku za „vynikající" a dodal, že to byl jeden z nejvýraznějších momentů v televizi, který vyvolává bouřlivou reakci diváků.

3. Státní činitel musí mít přinejmenším hlavu

Na tiskové konferenci odpověděl prezident Hilary Clintonové, která dříve prohlásila, že Putin nemá duši. "Myslím si, že státní činitel musí mít přinejmenším hlavu. A aby mohl budovat mezistátní vztahy, nesmí se řídit emocemi, ale základními zájmy své země!".

4. Nemám si s kým promluvit

„Jsem skutečný demokrat? Samozřejmě, jsem absolutní a vyložený demokrat. Víte ale, co mě trápí? To, že jsem takový jen já sám, nikdo takový na světě prostě není. Po smrti Mahátmy Gándhího nemám s kým si promluvit", postěžoval si prezident Putin v roce 2007.

5. O SSSR

Novináři se často ptali prezidenta na jeho vztah k Sovětskému svazu. V roce 2005 odpověděl, že „rozpad Sovětského svazu byl největší geopolitickou katastrofou století" a po pěti letech prohlásil: „Kdo nelituje, že došlo k rozpadu SSSR, ten nemá srdce, a ten, kdo si přeje jeho obnovení v původní podobě, nemá rozum"

6. Krym může být pouze ruský

Po opětném sjednocení Krymu a Sevastopolu s Ruskem v roce 2014 hlava státu řekla, že „v srdcích a vědomí lidí Krym vždycky byl a zůstane pevnou součástí Ruska. Krym může být v podstatě pouze ruský".

7.Kdyby byl Berlusconi homosexuálem…

„Berlusconiho soudí za to, že žije s ženami. Kdyby byl homosexuálem, nikdo by se ho ani prstem nedotkl".

8. Špatný křesťan

„Já jsem zřejmě špatný křesťan. Když tě uhodí do jedné tváře, je třeba nastavit druhou. Na něco takového ale nejsem morálně připraven. Když nás někdo uhodí, musíme odpovědět, jinak nás budou bít dál", přiznal Putin v roce 2012.

9. Bůh nás stvořil jako rovné

V září roku 2013 otiskl Putin článek v listě The New York Times, ve kterém komentoval prohlášení amerického prezidenta Baracka Obamy o výjimečnosti amerického národa. „Je velice nebezpečné inspirovat lidi k tomu, aby se pokládali za něco výjimečného, ať už je motivace jakákoli. Když prosíme Hospodina o požehnání, nesmíme zapomínat na to, že Bůh nás stvořil jako rovné", připomněl Obamovi ruský prezident. [/quote]