Proslulý válečný štváč a senátor John McCain řekl ABC TV během návštěvy Austrálie, že Rusko je větší bezpečnostní hrozbou než Islámský stát vzhledem k tomu, že je ochotno podvracet demokratické základy USA vměšováním do voleb. Tato návštěva senátní Komise ozbrojených služeb v Austrálii byla součástí asijské túry v rámci příprav k plánu na to, že USA investují téměř 8 miliard $ do rozšíření své vojenské přítomnosti ve zdejším regionu vylepšením infrastruktur, provedením dalších cvičení a vysláním většího množství vojsk a lodí.


Návštěva McCaina byla rovněž míněna jako ujištění spojenců o americké ochotě zůstat zapojeni do Asie jak jako protiváha Číně s její stoupající asertivitou v Jihočínském moři, tak proti severokorejskému jadernému programu.

Jak hlásí The Wall Street Journal, McCain, který byl v Austrálii prodiskutovat asijsko-pacifické bezpečnostní otázky, řekl, že ruský prezident Vladimir Putin je „prvořadou“ hrozbou pro americkou bezpečnost.

„Myslím si, že ISIS může dělat strašné věci a mám hrozné obavy z toho, co se děje s muslimskou vírou,“ řekl v pondělí australské státní televizi ABC.

„Ale je to Rusko, co se pokouší zničit samé základy demokracie, a to je změnit výsledky amerických voleb.“

Vypadá to, že tento arci-neocon se nemůže vyrovnat s neprodejností své povídačky, jelikož nedávno McCain vycouval z komentářů, že kontroverze kolem vyšetřování potenciálního spiknutí mezi pomocníky prezidenta Donalda Trumpa a ruskou vládou dosáhla „rozsahu a závažnosti skandálu Watergate“, když pak řekl, že neviděl žádné důkazy o tom, že by se Rusku povedlo vychýlit proces volby amerického prezidenta.




Loading...