V kroku, který se dal zcela očekávat vzhledem k tomu, že nové krajně levicové vedení Brazílie brojí proti masovým pro-Bolsonarovským a proti-Lulovým protestům jako proti „teroristům“. (Foto: Twitter)

Nařídil v pátek brazilský Nejvyšší soud formální vyšetřování bývalého prezidenta Jaira Bolsonara, který žije mimo zemi, v Orlandu na Floridě.

Ačkoli Bílý dům po několika dnech spekulací opakovaně zdůraznil, že zatím neobdržel žádnou žádost o Bolsonarovo vydání, mezi americkými progresivními zákonodárci sílí výzvy ke zrušení jeho víza a jeho vyhoštění ze Spojených států.

Nový levicový prezident Luiz Inacio Lula da Silva a jeho vrcholní představitelé ukázali prstem na muže, kterému se lidově přezdívá „brazilský Donald Trump“, že podněcuje popírání voleb a rozdmýchává nepokoje v zemi, zejména pak útok na budovu brazilského Kongresu a další objekty z minulého týdne.

Bolsonarovi příznivci, kteří tvrdí, že došlo k rozsáhlým volebním podvodům, také často pořádali protesty před vojenskými objekty a požadovali, aby ozbrojené síly zasáhly a svrhly „falešné volby“.

Ve volbách, které se konaly 30. října a byly druhým kolem, získal Lula 50,9 % hlasů oproti Bolsonarovým 49,1 %. Těsnost výsledků vyvolala hněv a nepokoje mezi davy lidí podporujících Bolsonara.

Odhady počtu osob zatčených za vniknutí do brazilského Kongresu 8. ledna se pohybují od 700 do více než 1 300 – úřady údajně pokračují ve vyšetřování těch, kteří vnikli na federální pozemek.

A nyní se stupňující rétorika a právní kauza, která se proti Bolsonarovi vytváří, by mohla vyústit v jeho vlastní zatčení, pokud by se vrátil domů do Brazílie, vzhledem k tomu, že byl právě zatčen jeho ministr spravedlnosti:

Bývalý brazilský ministr spravedlnosti a veřejné bezpečnosti Anderson Torres, který měl během invaze do vládních budov minulý týden na starosti bezpečnost v Brasílii, byl zatčen pro podezření z „opomenutí“ a „podněcování“.

Torres, který byl ministrem spravedlnosti bývalého pravicového prezidenta Jaira Bolsonara, byl zatčen poté, co se v sobotu vrátil do Brazílie z dovolené na Floridě, tedy ve stejném americkém státě, kam Bolsonaro odcestoval po prohraných volbách se současným prezidentem Luizem Inaciem Lulou da Silvou.

Nový ministr spravedlnosti Flavio Dino vydal minulý týden ultimátum: Torres se může vrátit z vlastní vůle, nebo bude čelit formálnímu řízení o vydání. Torres se o několik dní později vrátil do Brazílie, aby se tam vydal a očekává se, že bude proti obvinění bojovat.

To vše je považováno za součást války Lulovy vlády za vykořenění „Bolsonaristů“, neboť toto hnutí považuje za hrozbu pro brazilskou demokracii, a mnozí říkají, že to má paralely s 6. lednem v USA.

Zdroj: aljazeera.com