Deník eXXpress před několika týdny informoval o dodávkách zbraní na Ukrajinu, které byly krátce poté přeprodány na internetu. (Foto: Flickr)

Nigerijský prezident Muhammadu Buhari varoval, že „zbraně použité ve válce na Ukrajině postupně pronikají do regionu“, a vyzval ke zvýšení ochrany hranic.

Je to naprostá noční můra: těžké válečné zbraně v rukou islamistických teroristů od Boko Haram po IS. V Nigérii se tato noční můra stává skutečností.

„Situace v Sahelu a aktivní válka na Ukrajině bohužel slouží jako hlavní zdroj zbraní a bojovníků, kteří posilují řady teroristů v oblasti Čadského jezera,“ řekl Buhari během summitu hlav států a vlád Komise pro povodí Čadského jezera (LCBC).

Poznamenal, že „do oblasti Čadského jezera a dalších částí Sahelu se stále dostává značná část zbraní a munice určených pro válku“, a zdůraznil, že „tyto dodávky zbraní do regionu zvýšily šíření ručních palných a lehkých zbraní, které nadále ohrožují kolektivní mír a bezpečnost v regionu“.

Nigerijské předsednictví na svém facebookovém účtu uvedlo, že je naléhavě nutné urychlit spolupráci mezi pohraničními orgány a dalšími bezpečnostními službami, aby se zastavil pohyb všech nelegálních zbraní v regionu.

Zdroj: exxpress.at