Německé hnutí PEGIDA tuto noc uspořádalo své největší shromáždění na protest proti tomu, co nazývají ‚Islamizací Západního světa‘, a to i přes odpor všech složek německé elity včetně politiků, médií a umělců. PEGIDA (Patriotičtí Evropané proti islamizaci Západu) od svého vzniku v říjnu rychle roste na hnutí masových mírumilovných procházek proti výjimečnému násilí, které letos v mnoha německých městech spatřili při pouličních bitvách mezi salafistickými muslimy a etnickými Kurdy, a proti ohromné imigraci. Teď už je to desátá ‚večerní procházka‘, která vyrostla z pár stovek lidí na 15 000 minulý týden a tuto noc už na 17 500 lidí.


Kromě stovek transparentů se slogany jako ‚Proti nenávisti, násilí a Koránu,‘ ‚Proti náboženskému fanatismu‘ a ‚Žádná šaría v Evropě‘ si ti tisíce účastníků neslo listy s písničkami distribuovanými on-line a zpívali oblíbené vánoční koledy.

I přes v podstatě spořádaný charakter toho množství lidí, kteří se vyrojili do ulic na mírumilovnou procházku, a přes přiznání vedoucích vládních a policejních funkcionářů, že velká část účastníků jsou rodiny, co s sebou vzaly děti, tak se tato organizace dostala pod křížovou palbu kritiky a zavrhování špičkami německé elity.

Kancléřka Merkelová poukazovala na to, že vedení PEGIDA má přes zaměření na nenásilné protesty a politické principy skryté úmysly. Zašla dokonce tak daleko, že varovala lidi, aby nepomýšleli na víkendové procházky a „dali si tak pozor, aby se nestali zneužitou pomůckou organizátorů.“ Německá sociálně demokratická strana SPD se uchýlila dokonce k tomu, že PEGIDU nazvala „Nacisty v sáčcích.“

A to i přes zprávy německé policie, že je daleko větší počet potížistů v proti-protestních hnutích proti nim, než v PEGIDĚ samotné.

A nejsou to jen němečtí politici, kdo vrhá svou váhu do hnutí proti PEGIDĚ. Protestantský biskup Drážďan zjevně rozhozený z toho, že 17 500 lidí se i přes ošklivé počasí vyhrne zazpívat si vánoční koledy, řekl, že PEGIDA se pokouší „zneužít křesťanské symboly a křesťanské tradice“ k politickým cílům.

Včera v noci projevila svůj nesouhlas i německé umělecká smetánka. Ředitelé drážďanské Braniborské státní opery, před níž se protesty odehrávaly, zhasli na budově světla, aby ji během procházky pohroužili do temnoty. Před touto budovou rozvinuli kolosální transparent s nápisem „humanita, respekt a diverzita.“

Zatím nebyly oznámeny žádný další plány hnutí PEGIDA na příští pochod.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj:  breitbart.com, reformy.cz