Minulý týden americké velvyslanectví v Litvě oznámilo, že Pentagon plánuje posílit rozmístění vojáků v pobaltských zemích, přičemž to, co bylo dříve klasifikováno jako „epizodické“ rozmístění vojáků, se mění na „trvalou rotační přítomnost“ v celém Pobaltí, včetně Estonska – které sdílí dva malé úseky pozemní hranice s Ruskem. (Foto: Flickr)

Velvyslanectví v tiskové zprávě ze začátku prosince napsalo, že „velvyslanec USA Robert Gilchrist informoval ministra národní obrany Arvydase Anušauskase, že v rámci pokračujícího závazku vůči svým pobaltským spojencům Spojené státy dále posílí nepřetržitou a trvalou vojenskou přítomnost USA v Estonsku, Lotyšsku a Litvě“. To bylo široce interpretováno jako přímá reakce na desetiměsíční útok Ruska na nedalekou Ukrajinu.

Přehlídka obrněných vojenských vozidel se silami NATO v Estonsku několik set metrů od ruských hranic v únoru 2015. Obrázek: Estonské ozbrojené síly

V návaznosti na to v pátek estonská vláda potvrdila, že do země nově dorazila americká pěší rota, aby se zúčastnila společných obranných cvičení a výcviku.

Vyplývá to z pátečního prohlášení zveřejněného na internetových stránkách estonského ministerstva obrany: „Pěší rota Spojených států dorazila tento týden na základnu Taara ve Võru v rámci nasazení, aby cvičila a sloužila s 2. pěší brigádou estonských obranných sil.“

Dále bylo potvrzeno, že „americká pěší rota bude během svého nasazení umístěna ve Võru a bude se účastnit společných cvičení s estonskými obrannými silami s cílem zvýšit interoperabilitu a demonstrovat flexibilitu bojeschopných sil při reakci na hrozby.“.

Zásadní je, že základna Taara ve Võru je od ruských hranic vzdálena jen několik desítek kilometrů – pouhou půlhodinu jízdy autem. Ruská státní média si stěžovala, že cvičení americko-estonských jednotek bude probíhat pouhých 20 kilometrů od hranic.

Velitel dělostřelectva 1. pěší divize USA, citovaný v estonském prohlášení, plukovník Richard Ikena, uvedl, že američtí vojáci jsou „nadšeni, že mohou být v Estonsku“, a „těší se na práci bok po boku, po boku našich spojenců“.

Americké pěší jednotky spolu s četou HIMARS (raket dlouhého doletu) budou nyní provádět cvičení ve vzdálenosti od ruských hranic, která je podobná vzdálenosti mezi San Diegem a Tijuanou v Mexiku…

Zdroj mapy: Mapy: projekt Nations Online

Prohlášení navíc potvrdilo, že USA rozmísťují ve spojenecké zemi NATO rakety dlouhého doletu, které mají nyní zahrnovat i dělostřelecké raketové systémy M142 s vysokou mobilitou (HIMARS), které USA rozmístily přímo na prahu Ruska.

„Spojené státy rovněž rozmístí v Estonsku četu HIMARS spolu s odpovídajícím řídicím zařízením a systémy a budou spolupracovat s estonskými obrannými silami na vytvoření divizní struktury v rámci NATO,“ potvrdila americká armáda a estonské ministerstvo obrany.

Zdroj: usembassy.gov