Portlandský student je v centru dění, kvůli svému vědeckému experimentu, který začal na své vysoké škole. Talentovaný student na Jesuit High School v Portlandu v Oregonu, Chaitanya Karamchedu nebo Chai, jak se mu přezdívá, našel laciný a snadný způsob, jak obejít všechny existující metody odsolování a proměnil slanou vodu na čerstvou pitnou vodu. Univerzity a technologické společnosti jako MIT a INTEL nyní investují do jeho práce. 

Chai nyní zaměřuje svou pozornost na léčení rakoviny, tím, že ničí rakovinové buňky zevnitř ven. KPTV – FOX 12.

Sputnik píše: „1 z 8 lidí nemá přístup k čisté vodě, to je smutný příběh, který je potřeba řešit.“ řekl Karamchedu.

„Nejlepší přístup k vodě je v moři, téměř 70 procent planety je pokryto vodou a téměř vše z toho tvoří oceány, ale problémem je slaná voda… vědci se zabývají odsolněním mořské vody, ale je stále nedostupná na použití a stálo by to příliš mnoho pro použití ve velkém měřítku.“

Karamchedu dokázal na střední škole to, co týmy expertů v high-tech laboratořích s velkým rozpočtem ne: našel levný způsob odsolování vody. „Mořská voda není plně nasycená solí,“ vysvětlil. A tak přidal polymer, který s ní váže a poté absorbuje molekuly sody ve vodě. Dříve se vědci pokoušeli rozbít vazby mezi solí a vodou, avšak pouze s malým úspěchem.

„Lidé se zabývali pouze těmi 10 procenty vody, které se váží na sůl v moři a nikdo se nedíval na těch 90 procent, které jsou volné.“ řekla Karamchedův učitelka biologie Dr. Lara Shamieh. „Chai se na to prostě podíval a řekl, že těch 10 procent můžeme ignorovat a měli bychom se soustředit na těch 90 procent.“

Jinými slovy – slaná voda je z 90 procent pitná a Karamchedův polymer izoloval, že pitná voda z molekul vody, která se váže na sůl, jí čistí. Rozbití molekulárních vazeb je obtížné a nákladné a Karamchedova technika obchází technologii. „Ve srovnání se současnými technikami je ta jeho levná a dostupná pro každého, každý ji může použit.“ řekl Shamieh.

Jako bonus je vedlejším produktem této soli jako biodegradovatelné hnojivo. 

Pro svou práci Karamchedu získal odměnu 10 000 dolarů od Intel International Science Fair a obsadil druhé místo na TechCon Conference od MIT. Také obdržel grant 2000 dolarů od Regeneron Science Talent Search – jako jeden z 300 středoškoláků, který přijmul toto prestižní ocenění. „Byli velmi povzbudivý, mohli vidět věci, které jsem já neviděl, protože na tom pracovali celý svůj život.“ řekl Karamchedu. Čistá vodam, která je podle zdrojů water.org odepřena některým 663 milionům lidí na celém světě, není jedinou oblastí o Karamchedu zajímá. Také se snaží vymýtit rakovinu. 

„Pracuje na alespoň mentálním připuštění, že by rakovinové buňky šly zabíjet zevnitř. Pořád mu říkám, aby si vzpomněl na svého vysokoškolského učitele, až vyhraje Nobelovu cenu.“ řekl Shamieh.

„Mohu skutečně vidět krásu ve věcech, které nejsou bezprostředně použitelné a zároveň chci udělat něco pro změnu, která není zcela abstraktní. Je důležité aby, to, co děláte, mělo vliv na lidi.“ dodal Karamchedu.