Kritici masivních dodávek zbraní z USA na Ukrajinu již dlouho poukazují na to, že jakmile se tyto zbraně dostanou do země, neexistuje žádná odpovědnost ani odpovídající sledování, což představuje příležitost pro zločince, teroristy nebo lukrativní prodejce zbraní na černém trhu, aby toho využili. (Foto: Flickr)

Bylo tedy asi jen otázkou času, kdy se v mezinárodních publikacích začnou objevovat titulky jako tento – „NBI: Zbraně poslané na Ukrajinu se dostaly do rukou zločinců.“ NBI je finský federální Národní úřad pro vyšetřování (National Bureau of Investigation) a zpráva pochází od finské národní veřejnoprávní vysílací společnosti Yle a poskytuje potvrzení, že zbraně určené pro ukrajinské síly putují mimo zemi.

Mezi nalezenými zbraněmi uvedenými ve víkendovém prohlášení národní policie jsou i útočné pušky, které byly určeny pro ukrajinské síly. Další sousední země zaznamenaly případy, kdy se zbraně dodané Západem rozšířily z ukrajinského bojiště do rukou zločinců i v sousedním Švédsku a Dánsku.

„Zbraně dodané [různými zeměmi] na Ukrajinu byly nalezeny také ve Švédsku, Dánsku a Nizozemsku,“ cituje finská publikace detektivního superintendenta NBI Christera Ahlgrena.

„Zaznamenali jsme známky toho, že se tyto zbraně již dostaly do Finska,“ dodal Ahlgren. Část tohoto nelegálního obchodu se zbraněmi je zprostředkována na internetových fórech, která navštěvují zločinecké gangy. Podle dalších informací od hlavního vyšetřovatele NBI:

„Ve Finsku působí tři z největších motocyklových gangů na světě, které jsou součástí větších mezinárodních organizací. Jedním z nich je Bandidos MC, který má jednotku v každém větším ukrajinském městě,“ vysvětlil. „Víme, že kontakty a trasy se rozehrávají, takže jsou na místě.“

„Ukrajina obdržela velký objem zbraní, a to je dobře, ale my se s těmito zbraněmi budeme potýkat desítky let a platit zde cenu,“ dodal Ahlgren.

„Zločinecké organizace mají své sítě ve finských obchodních přístavech. Zastavit to je v zájmu všech,“ pokračoval detektiv a zdůraznil, že policejní práce a vyšetřování se od začátku války na Ukrajině značně zintenzivnily, zejména pokud jde o monitorování národních vstupních bodů a přístavů. Odmítl však poskytnout podrobný seznam typů zbraní, které se dostaly do Finska.

Washington a země NATO za posledních osm měsíců od zahájení ruské invaze napumpovaly na Ukrajinu lehké a těžké zbraně za desítky miliard dolarů.

Představitelé Pentagonu i mediální odborníci od počátku varovali před pravděpodobností, že mnoho z těchto zbraní skončí mimo Ukrajinu.

Již v dubnu jeden z představitelů Bílého domu v rozhovoru pro CNN dokonce varoval: „Máme věrnost na krátkou dobu, ale když se dostane do mlhy války, máme téměř nulovou. Spadne to do velké černé díry a po krátké době nemáte téměř žádný smysl“.

Otázkou zůstává, kdo to mohl čekat? Odpovědí je každý, kdo má zdravý rozum.

Zdroj: yle.fi