Sibiřští vědci vypěstovali umělou tkáň, která může nahradit poškozené orgány. To pomůže léčit spoustu zranění a chorob – od popálenin až po infarkty. Biologové využili v experimentu možností kmenových buněk. Ústav chemické biologie a fundamentálního lékařství v Novosibirsku pracoval několik let s kmenovými buňkami. Jejich cílem bylo vytvořit přípravek, který může nahradit poškozenou tkáň kloubů. Konec konců se vědcům podařilo vypěstovat biosyntetické protézy, které by nahradily aortu. A to je skutečný úspěch.

Syntetické protézy se už dávno používají v soudobém lékařství, mimo jiné i v kardiologii. Avšak biosyntetické tkáně a orgány, které byly získány z živých buněk, to už je novinka. A má velké perspektivy. Po transplantaci umělých nebo dárcovských orgánů totiž často docházelo ke komplikacím. Lidský organismus nemusel tyto orgány přijmout. Biosyntetický materiál přijímá organismus mnohem snáz, zvlášť když byl vypěstován z vlastních buněk pacienta. A i komplikace jsou po takové transplantaci minimální. Kromě toho si organismus rychleji zvykne na „svůj“ implantát.

Před několika měsíci vědci z Novosibirska transplantovali biosyntetický implantát laboratorní kryse. Od té doby nebyly v jejím organismu zaznamenány žádné změny.

Vědci se domnívají, že podobné protézy najdou široké uplatnění už za několik let. A v budoucnu tedy bude moci člověk své tělo „opravovat“: nahrazovat poškozené orgány novými, vypěstovanými z jeho vlastních buněk. To vyřeší i mnohé problémy gerontologie. Hlavní ale je to, že ostrý nedostatek dárcovských orgánů už nebude aktuální.

Zdroj: czech.ruvr.ru

]]>