Šéf společnosti Pfizer uvedl pro BBC, že lidé se budou muset nechat každoročně očkovat proti Covidu ještě mnoho let. (Foto: Flickr)

Dr. Albert Bourla uvedl, že podle jeho názoru to bude nutné k udržení „velmi vysoké úrovně ochrany“.

Velká Británie si nyní zajistila dalších 114 milionů dávek vakcín Pfizer a Moderna, které budou dodány v příštích dvou letech.

Před rokem byla Velká Británie první zemí, která schválila vakcínu Pfizer-BioNTech.

Šéf společnosti Pfizers hovořil s BBC před objevením se varianty Omicron, která byla poprvé identifikována v Jihoafrické republice, a také před oznámením, že vláda Spojeného království podepsala smlouvy na nákup dalších 54 milionů dávek vakcíny Pfizer-BioNTech a 60 milionů dávek vakcíny Moderna na roky 2022 a 2023

Tyto smlouvy zahrnují přístup k modifikovaným vakcínám, pokud budou potřeba k boji proti Omicronu a budoucím rizikovým variantám, uvedlo ministerstvo zdravotnictví.

Dr. Bourla uvedl, že společnost Pfizer již vyrobila aktualizované vakcíny v reakci na varianty Beta, která byla rovněž poprvé identifikována v Jihoafrické republice, a Delta, která byla poprvé identifikována v Indii, ale že jich nebylo zapotřebí.

Společnost nyní pracuje na aktualizované vakcíně proti variantě Omicron, která by mohla být hotová do 100 dnů.

Uvedl, že vakcíny pomohly během pandemie zachránit miliony životů a že bez nich by byla „ohrožena základní struktura naší společnosti“.

Společnost Pfizer očekává, že do konce roku dodá tři miliardy dávek své vakcíny proti messenger ribonucleic acid (mRNA) a na příští rok plánuje dodat čtyři miliardy dávek.

Podle Bourly probíhal celosvětový závod o ochranu chráněných lidí, ale v roce 2022 budou mít země „tolik dávek, kolik budou potřebovat“.

Zdroj: bbc.com