Americký občan Walter DeLeon v Los Angeles přišel o čtvrtinu své lebky a částečně oslepl poté, co se mu večerní procházka změnila na katastrofu rozvracející život. Freethoughtproject hlásí: Díky těm nejvybranějším v Los Angeles přišel Walter DeLeon o čtvrtinu své lebky, o téměř veškerý zrak, schopnost chodit a jeho život je v troskách.

Minulý rok v červnu byl 49 DeLeon na své pravidelné večerní procházce blízkým parkem, když policista Los Ageleského policejního útvaru Cairo Palacios dostal „strach o život“ a střelil ho do hlavy. DeLeon nebyl ozbrojen, na policistu neútočil, ani neříkal či nedělal nic, z čeho by normální člověk vyvodil, že jde o agresivní jednání. Avšak ničemný Palacios a jeho partner se cítili být v ‚bezprostředním ohrožení‘, protože DeLeon měl kolem ruky omotaný ručník, aby si při procházce mohl otírat pot s tváře.

Advokát Palaciose, Gary Fulterton, vysvětlil, jak výpad proti neozbrojenému muži a výstřel do jeho tváře byl ‚v rámci policejních předpisů‘, protože Palacios byl kvůli tomu ručníku přesvědčen, že jeho život je v ohrožení.

„Byl doslova nucen něco udělat, aby se s ním vypořádal,“ řekl Fullerton. „Během pár vteřin se museli rozhodnout a rozhodnutí bylo: ‚Mám ho nechat vystřelit prvního a teprve pak střílet?‘ nebo ‚Mám vystřelit první a ubránit se?‘“

A tak ten statečný a hrdinský veřejný činitel učinil okamžité rozhodnutí a vystřelil první a ‚ubránil‘ se tak proti nevinnému muži s ručníkem. Výsledek byl pro DeLeona katastrofální katastrofální, neboť jeho život je kvůli zbabělosti tohoto policajta v troskách.

„Následně byl střelen a jako na první věc si vzpomíná, že byl v nemocnici,“ řekl DeLeonův advokát Ben Melselas. „Je to takové nejvíce katastrofální zranění, co má dopady na všechny aspekty života – fyzické, ekonomické, rodinné. Je to naprostá zkáza sebe samého i svého sebehodnocení a jediný způsob, jak ho znovu vybudovat je přes proces, který iniciujeme.“

Krátké video toho, co bylo následně po střelbě, ukazuje ty statečné policisty, jak převrací DeLeonovo bezvládné tělo a nasazují nevinnému muži pouta. Ani mu nezkoušeli zastavit krvácení. DeLeon ale nějak neumřel. Strávil dalších pět měsíců v nemocnici, kde podstupoval operace a není schopen bez neustálé péče rodiny nijak sám fungovat. 

„Celý můj život se mi obrátil vzhůru nohami,“ řekl v slzách DeLeon The Associate Press.

Walterova sestra Yovanna DeLeon řekla AP, že je naštvaná, že ten policista ještě nepocítil žádné následky.

„Musíme spolu vstávat, oblékat se a chystat se k jídlu, musíme to tak dělat celý den… Můj bratr to už sám nikdy nebude moci dělat,“ řekla. „Kdyby tohle Walterovi udělal normální občan, tak už nikdy neuvidí denní světlo.“

Avšak protože pachatelé tohoto ozbrojeného útoku na DeLeona byli státní agenti, tak nejenže pobíhají na denním světle, ale ještě pobírají placenou dovolenou. Oba ti policisté byli totiž okamžitě po střelbě postaveni placeně mimo službu. Když jim mimoslužební placené období skončilo, vrátili se do práce k administrativním úkonům.

Přiznali, že v podstatě zabili nevinného a neozbrojeného muže. A nejenže nejsou ve vězení, nýbrž ještě pobírají výplatu a pořád pracují jako policisté.

Podle AP usiluje DeLeon o nespecifikované odškodné. Rovněž chtějí, aby Palacios byl obviněn z trestného činu a od policejního útvaru, aby provedl změny, které zajistí, že k žádné podobné střelbě už nikdy nedojde.