Michel-Ange Flori nebyl první, kdo líčil francouzského prezidenta jako Hitlera, jak tisíce lidí protestují po celé zemi a srovnávají to s holocaustem. (Foto: Twitter)

Podle Guardianu plakáty zobrazovaly Macrona s neslavným knírem oblečený do uniformy na rukávu s páskou s hákovým křížem s nápisem LREM – La République En Marche. Na plakátu bylo napsáno: „Poslouchejte. Nechte se očkovat.“

Michel-Ange Flori vlastní zhruba 400 billboardů v jihovýchodní oblasti Francie ve Francii a vytvořil mnoho provokativních bannerů.

„Právě jsem se dozvěděl, že po stížnosti prezidenta republiky budu zítra vyslechnut na policejní stanici v Toulonu,“ napsal Michel-Ange Flori.

„Byl jsem překvapen a šokován,“ řekl Flori místním novinám.

Flori se před obviněním bránil slovy: „Vidíte Hitlera , ale můžete vidět Stalina nebo já Charlieho Chaplina v Diktátorovi.“

Francouzské ministerstvo vnitra uvedlo, že po celé zemi protestovalo proti omezení COVID-19 161 000 lidí. Podle Euronews několik z těchto protestů mělo i Macronovy transparenty.

Mnoho demonstrantů poukazovalo na paralely mezi omezeními a holocaustem. Někteří měli žlutou hvězdu s nápisem „neočkovaní“.

„Toto srovnání je odporné,“ řekl podle New York Times 94letý Joseph Szwarc, který přežil holocaust a ve Francii si připomněl oběti rasistických nebo antisemitských činů vlády Vichy.

„Nosil jsem hvězdu, vím, co to je, stále ji mám v těle,“ řekl Szwarc na ceremoniálu v Paříži.

Zdroj: pz.cz