Kongresové komise zadržují plán na odeslání amerických zbraní rebelům bojujících proti syrskému prezidentovi Bášar Asadovi kvůli obavám, že takovéto dodávky nebudou rozhodující a zbraně by mohly skončit v rukou islamistických militantů, říká pět zdrojů z americké národní bezpečnosti. Obě zpravodajské komise, jak Senátu, tak Sněmovny reprezentantů, vyjádřily za zavřenými dveřmi výhrady k úsilí o podporu vzbouřenců dodávkami vojenského hardware ze strany administrativy prezidenta Baracka Obamy.


Žádná z té vojenské pomoci, kterou před pár týdny Spojené státy oznámily, do Sýrie nedorazila, tvrdí jistý činitel z arabské země a syrské opoziční zdroje.

Demokrati i Republikáni v těchto komisích si dělají starosti, že zbraně by se mohly dostat k frakcím, jako je Fronta Nusra, která je sice jednou z nejefektivnějších skupin rebelů, byla však rovněž Spojenými státy v Iráku označena za frontu pro al Kaiídu.

Členové komisí rovněž chtějí od administrativy slyšet více o celkové syrské politice a o tom, jak si myslí, že její vyzbrojovací plány ovlivní situaci v poli, kde Asadovy síly v poslední době vítězí.

Financování, administrativou doporučené kongresovým komisím, od nějž chtěla, aby ho bylo použito k zaplacení dodávek zbraní Asadovým oponentům, bylo dočasně zmraženo, řekl zdroj.

„Jak bylo uvedeno v době, kdy jsme oznámili rozšíření své pomoci Nejvyšší vojenské radě, budeme tuhle záležitost nadále úzce konzultovat s Kongresem,“ řekla v pondělí Bernadette Meehan, mluvčí Národně bezpečnostní rady Bílého domu.

Technicky vzato, administrativa nepotřebuje specifické schválení Kongresu, buď přes veřejnou legislativu, nebo přes nějaký druh legislativně sankcionovaného procesu, aby postupovala s plány na vyzbrojování vpřed. Prezident už má legální pravomoc takového dodávky nařídit, řeklo několik zdrojů.

Ovšem podle nepsaných pravidel dodržovaných výkonnou složkou a Kongresem o zpravodajských záležitostech, nebude administrativa postupovat vpřed s programem jako dodávky zbraní syrské opozici, pokud jedna nebo více kongresových zpravodajských komisí nevyjádří vážné výhrady.

 

KERRY A CIA JE NEPŘESVĚDČILI

Minulý měsíc tajně instruovali ministr zahraničí John Kerry a odcházející zastupující ředitel CIA Michael Morell tyto zpravodajské komise o podrobnostech plánů na vyzbrojování rebelů v reakci na narůstající důkazy, že Asadovy síly použily chemických zbraní, řekly zdroje.

Po této instruktáži vyjádřili členové obou komisí s plánem nespokojenost, řekly zdroje.

Ač původně vyjadřovala komise Sněmovny větší opozici než její senátní protějšek, tak po dalších úvahách začal mít senátní panel už dostatek obav z tohoto plánu, že napsal administrativě dopis vznášející k tomuto otázky, řekly dva zdroje.

Současně s tím vznesly pochybnosti komise přidělování rozpočtu obou komor, které běžně revidují programy tajného zpravodajství nebo vojenské pomoci.

Syrské opoziční zdroje a činitelé vlád v této oblasti, které podporují proti-Asadovské síly, začali vyjadřovat údiv jak to, že Washingtonem slíbené dodávky nových zbraní nezačaly ještě přicházet.

Činitel jedné arabské vlády mluvící pod podmínkou anonymity vyjádřil obavy, že Spojené státy učinily pouze rozhodnutí o poskytnutí zbraní, ale přesně ještě neurčily, kam je posílat.

Bílý dům oznámil v červnu, že po dvou letech, kdy se vyhýbal zapojení do této občanské války, která zabila více než 100 000 lidí, bude vyzbrojovat schválené skupiny syrských rebelů.

Jediným způsobem, jímž plány administrativy pokročí, řekly zdroje, bude to, když kongresové komise budou moci s administrativou vypracovat dohodu k vyřešení jejich obav.

Anti-Asadovské skupiny volají po pokročilejší výzbroji už od zahájení nové vládní ofenzivy ve střední Sýrii s pomoci libanonské militantní skupiny Hizballáh. Vládní síly drtí město Homs ve vnitrozemí a obklíčily bašty rebelů u hlavního města Damašek.

Syrská větev Muslimského bratrstva přes víkend řekla, že se cítí být Spojenými státy a Evropou „opuštěna a zklamána“, neboť při plnění svých slibů vojenské podpory rebelům selhaly.

Zdroj ve Washingtonu, který má blízko k syrským rebelům, rovněž řekl, že neví o žádné americké vojenské pomoci, která by jim byla dodána.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: reuters.com