Moskva nebere rozvoj čínských ozbrojených sil jako hrozbu, prohlásil tiskový tajemník ruského prezidenta Dmitrij Peskov, kdy komentoval zprávy médií o rozmístění čínských mezikontinentálních balistických raket u hranice s Ruskem. V úterý čínský list The Global Times oznámil, že se na internetu objevily fotografie čínské mezikontinentální balistické rakety Dongfeng-41 (DF-41). Podle informace médií byla jedna z tří brigád těchto raket rozmístěna v severovýchodní provincii Chej-lung-ťiang hraničící s Ruskem.


Jak deník uvedl, některá média spojila zveřejněné fotografie s uvedením do úřadu prezidenta USA Donalda Trumpa a sjeho provokativních výroků proti ČLR a skutečnosti, že Spojené státy „neprokázaly náležitou úctu" k čínské armádě.

DF-41 je pozemní mobilní mezikontinentální balistická raketa na tuhé palivo, která má dolet přes 10 tisíc kilometrů a je vybavena rozdělujícími se bojovými hlavicemi individuálního navádění.

Peskov podotkl, že Čína je strategickým spojencem Ruska a jeho politickým a obchodně ekonomickým partnerem.

„Ceníme si našich vztahů. A jakékoli akce pro rozvoj čínských ozbrojených sil a vojenské výstavby v Číně nepokládáme samozřejmě za hrozbu pro naši zemi", prohlásil Peskov.

Zdroj: gt.com, snews.com

Loading…