Světová zdravotnická organizace (WHO) uvedla, že hnací silou současného nárůstu koronavirových infekcí v Evropě jsou davy na stadionech fotbalového mistrovství Euro 2020, stejně jako v hospodách a barech měst, kde se hry konají. (Foto: ilustrační, Flickr)

V Evropě došlo k poklesu počtu nových infekcí po dobu 10 týdnů, ale nová vlna infekcí je nevyhnutelná, pokud fotbaloví fanoušci uvolní svou bdělost, uvádí WHO.

První známky jsou již viditelné: Minulý týden vzrostl počet nových případů onemocnění o 10% kvůli davům v hostitelských městech turnaje Euro 2020.

„Musíme se podívat mimo stadiony. Musíme vidět, jak se tam lidé dostanou, jedou velkými, přeplněnými autobusy? A když opouštějí stadiony, chodí do přeplněných barů a hospůdek sledovat zápasy? Toto chování způsobuje, že se virus rozšířil,“ řekla Katherine Smallwood, vrchní pohotovostní ředitelka WHO.

Německý ministr vnitra Horst Seehofer označil rozhodnutí UEFA o přijetí velkého počtu lidí na Euro 2020 za „zcela nezodpovědné“.

A skotské úřady uvedly, že Euro 2020 navštívilo asi 2.000 lidí žijících ve Skotsku a infikovaných koronavirem. A mnozí z nich byli 18. června na zápase skupinové fáze Eura 2020 v Londýně.

Mezitím byla UEFA ujištěna, že protiepidemická opatření na stadionech šampionátu „plně vyhovují pravidlům stanoveným příslušnými místními zdravotními úřady“.

Zdroj: pz.cz, strana.ua