Velký sen Elona Muska o kolonizaci Marsu lidmi je široké veřejnosti dobře znám. Zajímavé však je, že tento scénář předpověděl již ve 40. letech minulého století jeden německý vědec. (Foto: X)

Do svého rukopisu dokonce napsal, že vůdcem této výpravy by měl být muž jménem Elon.

Na sociálních sítích se nedávno objevil rukopis knihy s názvem The Mars Project.

Téměř okamžitě si lidé všimli spojení mezi hlavní postavou a miliardářem Elonem Muskem, jehož snem je umožnit lidstvu cestu na Mars.

Kniha, kterou v roce 1948 napsal německý vědec Wernher von Braun, je v podstatě technickou specifikací mechanismu života a společnosti na Marsu a vysvětluje, jak by to tam mohlo fungovat.

V jednom odstavci, který se zabývá tím, jak bude vypadat ovládnutí planety, von Braun předpovídá, že vůdcem bude jistý Elon.

„Marťanskou vládu řídilo deset mužů, jejichž vůdce byl zvolen na pět let ve všeobecných volbách a jmenoval se Elon. Dvě komory parlamentu schválily zákony, které bude spravovat Elon a jeho kabinet,“ píše se v knize.

Protože von Braun byl věřící, předpokládá se, že výraz Elon pochází z hebrejského slova znamenajícího „dub“, což pravděpodobně odkazuje na vůdce jako na drsného jedince.

Kniha Projekt Mars byla původně koncipována jako doplněk vědeckofantastického románu The Marsproject, který von Braun napsal v roce 1948.

Snažil se vytvořit základ přednášky, kterou měl o tři roky později na prvním sympoziu o kosmických letech v New Yorku. V následujícím roce vyšla příloha samostatně v Německu a v roce 1953 byla vydána také v angličtině.

Ačkoli je to pravděpodobně náhoda, Elon Musk skutečně usilovně pracuje na své první kolonizaci Marsu.

Zdroj: businessinsider.com