Velké evropské společnosti se postavily proti politikům z NATO a EU. Washington a Brusel požadují, aby na Rusko byly uvaleny ekonomické sankce, podnikatelé jsou ale proti: evropské koncerny totiž spojují s Ruskem kontrakty v hodnotě mnoha miliard. Kdo bude silnější? Podle údajů agentury Bloomberg je německá vláda připravena zmrazit prodej Rusku družicové technologie v hodnotě 700 milionů eur. Avšak německý vládní konzultant Christoph Hörstel v interview pro Hlas Ruska tvrdí, že zmařit transakci tak výhodnou pro Německo není v jeho zájmu.


Příčinou nátlaku na Rusko a vyhrožování sankcemi je pokus prosadit nízké ceny na plyn pro Ukrajinu, je přesvědčen autoritativní německý expert. Právě s tím spojuje pan Hörstel i to, že Kyjev pohrozil, že přestane platit za plyn, jestliže Rusko nesníží jeho cenu.

[quote align="center" color="#999999"]

Podle mne jsou to pokusy o vydírání iniciované Washingtonem a realizované NATO proti Rusku v otázce ceny plynu pro Ukrajinu. A to je mimochodem pouze dvoustranná otázka. Evropská unie a NATO nejsou oprávněny zasahovat do těchto jednání. Když vezmeme jakoukoli americkou společnost a budeme předpokládat, že by měla co do činění s nějakým nesvědomitým odběratelem, takovým jako Ukrajina, ta by už dávno dodávky zastavila. Musím podotknout, že Rusko je v této otázce velice trpělivé. A když je cena vyšší než pro ostatní, pak se tomu říká riziková cena. Když se jedná o nespolehlivého klienta, musí platit víc. V byznysu je to normální věc.[/quote]

Podle slov experta je to právě Německo, které navzdory hrozivým prohlášením Angely Merkelové stojí v čele evropského odporu vůči americké politice sankcí:

[quote align="center" color="#999999"]

Je zjevné, že mínění Spojených států je v rozporu s evropským, protože USA by si přály zavedení mnohem tvrdších sankcí. Evropa s tím ale nijak nepospíchá, protože to ničí náš byznys, přijdeme o miliardy eur v případě, že náhle vztahy přerušíme.[/quote]

Expert je rovněž přesvědčen o tom, že Rusko musí pokračovat v jasné a přesně vymezené politice, takové, jakou prosazuje v současné době.

[quote align="center" color="#999999"]

V tomto smyslu je podle mne klíč k řešení problému v Moskvě. Když bude Moskva stát pevně na svém a bude pokračovat ve své klidné, trpělivé a velice průzračné politice, pak to dopadne dobře. Když Moskva přestane podporovat Rusy na Ukrajině nebo se rozhodne pro kompromis s Washingtonem, pak se bude Washington chovat stále nestoudněji. Když bude prezident Putin dál prosazovat svůj rozhodný kurz, bude všechno v pořádku.[/quote]

Tento týden začínají jednání mezi Ruskem a NATO. Podle mínění Christopha Hörstela uplatní evropští podnikatelé veškerý svůj vliv, aby zabránili sankcím proti Rusku, které zasáhnou je samotné.

Zdroj: czech.ruvr.ru