Rusko od samého začátku vědělo, že reálnými „loutkáři“ státního převratu na Ukrajině byly USA, i když formálně podporovala ukrajinskou opozici Evropa, prohlásil prezident RF Vladimir Putin. „Formálně podporovali opozici především Evropané, dobře jsme ale věděli, ne prostě domnívali jsme se, ale věděli jsme, že reálnými „loutkáři" byli naši američtí partneři a přátelé. Ti právě pomáhali připravit nacionalisty, pomáhali připravit bojové oddíly", řekl Putin v komentáři k filmu „Krym. Cesta do vlasti". 


Příprava bojových oddílů probíhala mj. na území Polska a Litvy, dodal.

„Co udělali naši partneři? Napomohli státnímu převratu. Tedy začali jednat z pozice síly. Nemyslím si, že to byl nejlepší způsob jednání", dodal Putin.

Prezident RF Vladimir Putin oznámil, že Rusko nevyužilo povolení Rady federace nasadit vojska na Ukrajině, a že početní stav personálu základny Černomořské flotily na Krymu nebyl převýšen.

„Nebylo nutno dokonce využít povolení Rady federace nasadit naše vojska na Ukrajině, byl jsem přece upřímný. Protože podle patřičné mezinárodní dohody jsme měli právo mít na naší vojenské základně na Krymu 20 tisíc lidí. Dokonce o něco víc. A dokonce s přihlédnutím k tomu, co jsme tam dodali, nebylo tam těch 20 tisíc", dále uvedl Putin.

Prezident RF Vladimir Putin vyprávěl, že pro odzbrojení 20tisícové ukrajinské armády na Krymu nařídil přesun jednotek Hlavní výzvědné správy a námořní pěchoty.

„Pro blokování a odzbrojení 20 tisíc lidí je nutno samozřejmě nabrat určitý personál, a jde nejen o kvantitu, ale také o kvalitu. Byli potřební odborníci, kteří to umí. Proto jsem dal pokyny ministerstvu obrany, aby pod záminkou posílení ochrany našich objektů na Krymu byly tam přesunuty zvláštní jednotky hlavní výzvědné správy a také námořní pěchoty a výsadkářů", řekl Putin v komentáři k filmu. 

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: sputniknews.com