Spojené státy americké mohou poslat lodě do Černého moře uprostřed „zvýšené ruské aktivity“ poblíž hranic s Ukrajinou. (Foto: Picryl)

Účastník rozhovoru na televizním kanálu upřesnil, že o tomto rozhodnutí se diskutuje a může být přijato jako znamení podpory Ukrajiny i jako zvláštní signál pro Moskvu.

Spojené státy musí 14 dní předem informovat o vyslání lodí do Černého moře. Zda k tomu již došlo, je zatím nejasné.

Pentagon se k dané věci o vyslání lodí do Černého moře nevyjádřil. Začátkem týdne Washington informoval o pohybu ruských vojsk na Krymu a na východní hranici Ukrajiny a označil to za růst agrese.

Spojené státy vyzvaly Moskvu, aby situaci objasnila, a deklarovaly, že jsou připraveny komunikovat. V úterý pak náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov řekl agentuře RIA Novosti, že Washington již dostal všechna vysvětlení.

Zdůraznil také, že Moskva nebude vést dialog v tónu navrženém Spojenými státy.

Moskva opakovaně zdůrazňovala, že není stranou vnitřního ukrajinského konfliktu a má zájem na tom, aby Kyjev překonal politickou a hospodářskou krizi.

Na ruském ministerstvu zahraničí v této souvislosti dříve prohlásili, že řeči o potenciálním konfliktu Ruska s Ukrajinou jsou dalším výmyslem Kyjeva.

Moskva nemá zájem na konfrontaci s ukrajinskou stranou, tím spíše na konfrontaci vojenské, zdůraznil náměstek ministra zahraničí RF Andrej Rudenko.

Zdroj: cnn.com