Vláda amerického státu Texas se chystá provést popravu Jeffa Wooda, který byl odsouzen za vraždu, které se fyzicky ani neúčastnil, informuje televizní kanál ITV. Jeff Wood, jehož obhájci trvají na jeho myšlenkové a psychologické neplnohodnotnosti, byl spolupachatelem loupeže v obchodě v roce 1996. Jeho společník Daniel Reno vtrhl do obchodu na benzínové stanici a požadoval, aby mu byly vydány peníze z kasy. Když mu peníze odmítli vydat, zastřelil pracovníka obchodu.


Wood se v tu dobu nacházel v autě zaparkovaném venku. Psychologické rozrušení Wooda ho přinutilo, posle slov advokáta, poslouchat Rena, ke všemu Reno ještě vyhrožoval svému společníkovi pistolí. Soud byl také obeznámen s tím, že před přepadením obchodu Wood prosil společníka nebrat sebou zbraně.

V Texasu se používá takzvaný „zákon stran" (law of parties), podle něhož všichni účastníci plánující společný zločin, mohou být považováni za viné z vraždy, kterou jeden z nich vykonal při realizaci společného plánu, dokonce i pokud vykonaný zločin nebyl dříve naplánován.

Vláda se chystá Wooda popravit smrtelnou injekcí 24. srpna.

Podle názorů specialistů v oblasti jurisprudence je rozhodnutí soudu velmi přísné dokonce i podle texaských měřítek, který vede mezi americkými státy podle množství poprav.