Pokud někdo potřebuje důkaz, že prezidentské klání mezi Donaldem Trumpem a Hillary Clinton opravdu rozděluje zemi, tak by se měl podívat do Texasu. Podle výsledků v úterý zveřejněného průzkum od Public Policy Polling, tři z pěti Texasanů, kteří podporují Donalda Trumpa, říkají, že pokud by se Hillary Clinton stala prezidentkou, tak by podpořili odtržení od Ameriky. Dnes někteří okrajoví aktivisté protlačují myšlenku odtržení Texasu, to ale není poprvé. Tento stát má křivolakou historii rebelie. Podívejme se zpět na některé nedávné pokusy a to, jak dopadly.


Data od této levicové průzkumné firmy ukazují, že Trump nad Clintonovou v Texasu vede rozdílem 50 procent u 44 procentům. To má daleko k ohromné převaze Mitta Romneye v roce 2012. Před čtyřmi lety porážel Romney prezidenta Baracka Obamu 57,2 procenta ku 41,4 procentům.

Podle výsledků průzkumů od PPP jen jeden z čtyř Texasanů obecně podporuje odtržení od Ameriky. Ale když by měli být postaveni před možnost presidentky Hillary Clinton, tak většina Trumpových přívrženců řekla, že by radši odešli.

PPP je známa tím, že klade zvláštní a občas i humorné otázky. V prosinci tato firma objevila, že 30 procent – tj. asi jedna třetina – voličů republikánských primárek podporovala bombardování Agrabah, tj. fiktivního arabského města z Disneyho filmu Aladdin. Průzkum se neptal, jestli ti lidé vědí, zda Agrabah opravdu existuje.