Nutí soukromé společnosti, aby se staly dohledovými uzly.  Australská vláda protlačuje zavedení „daně z dohledu“ na lidi v této zemi, aby se z ní zaplatila povinnost, podle níž by komunikační společnosti uchovávaly po dva roky data zákazníků. V průběhu tohoto znepokojivého vývoje, který by měl posloužit i jako varování Američanům, australský generální prokurátor přiznal, že „vláda aktivně promýšlí dohledový systém.“


The Age hlásí, že komunikační společnosti si myslí, že tento nucený systém bude stát mezi $500 až $700 miliony ročně a tyto náklady se přenesou na lidi.

„Starosti nám dělá nedostatečný dohled nad tím, jak by takový systém mohl fungovat, jsou s tím rovněž spojeny značné obavy kvůli soukromí,“ řekla Teresa Corbin, CEO Australské akční sítě spotřebitelské komunikace.

Další činitelé telekomunikací odhadují, že ta „daň z dohledu“ bude znamenat každý měsíc nárůst dodatečných nákladů $5 až $10 dolarů.

Steve Dalby, ředitel souladu s legislativou u iiNet při senátním slyšení tento týden svědčil, že útvar generálního prokurátora uvažuje o tom, že by se ukládala „metadata“, k nimž by patřily nejen telefonní záznamy, ale i přístupy k internetu, emaily a internetová telefonie.

Mluví se o tom, že komunikační data by zahrnovala záznam času, místa, odesilatele a příjemce stejně jako URL a IP adresy.

Je to v podstatě ta samá informace, kterou, jak odhalil vynašeč Edward Snowden, NSA už roky vycucává z komunikací Američanů.

„iiNet nesouhlasí s tím, že by měl přijmout takovouto roli, jak to navrhují ti, co volají po tomto vtíravém režimu křečkování dat,“ řekl pan Dalby. „Pokud budeme nakonec zákonem nuceni tato data sbírat, musí vláda zodpovídat za jejich ukládání a ochranu.“

„iiNet nemá z dohledových dat žádný užitek, takže neexistuje žádná komerční pobídka, pro sběr takovýchto ohromných objemů dat indexovaných podle jednotlivců, která nikdy nevyužijeme,“ dodal Dalby.

Vláda samozřejmě argumentuje, že takovýto masový sběr dat se musí zavést kvůli hrozbě terorismu. ASIO, australský protějšek NSA, říká, že obavy o soukromí by neměly být prvořadé, neboť soukromí je v podstatě stejně už mrtvé.

„Já proboha nechápu, proč je pro vás všechny v pořádku, když vám pronikají do soukromí z komerčních důvodů, ale není to v pořádku u mě, když to dělám také, abych vám zachraňoval životy?“ řekl při senátním slyšení šéf ASIO David Irvine s dodatkem, že „veřejnost by si neměla dělat starosti, že se toho bude hrubě zneužívat.“

Jeden tzv. Liberální senátor, Ian MacDonald, s tím souhlasil a říkal, že bude „radši živý s nedostatkem soukromí než mrtvý s nedotčeným soukromím.“

Australská vláda si také přivezla bývalého činitele NSA, aby to protlačování sběru dat podpořil, když si tam bývalý vedoucí právní poradce šéfa NSA Stewart Baker stěžoval, že „nesvatá aliance aktivistů byznys a za soukromí“ překáží proti-teroristickým operacím.

Vynašeč Thomas Drake, jeden z té spousty, kterou Obamova administrativa žalovala, australskému senátu řekl, že vládní systém je ve skutečnosti o přesunu odpovědnosti od sebe na soukromé společnosti a o zavedení zákonů ospravedlňujících masové špehování.

„Metadata jsou extrémně bohatá na informace – to vám poskytne ukazatel celého života osoby,“ řekl. „To by vládě umožnilo se z toho vyvléknout, když k uchování dat přinutí telekomunikace.“

Jak jsme si už všímali, NSA a Obamova administrativa nadále tlačí na podobný scénář i v USA, kde NSA hromadí kolekce dat o telefonních hovorech a dalších komunikacích, přičemž skladování těchto dat by se outsorcovalo na telekomunikace, čímž by se shodila odpovědnost z vlády.

„Tento přesun evidence by ten problém nevyřešil – ten by to jen přesunul,“ uvedla Elizabeth Goitein, spolu-ředitelka Programu svobody a národní bezpečnosti v Brennanově centru pro spravedlnost. „V případě telefonních společností by to z nich udělalo agenty špehovací komunity,“ zhodnotila to Goitein.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: prisonplanet.com