Ozbrojenci vytlačili západní novináře z východního Aleppa a nahradili je „místními aktivisty“, údajnými zdroji zpráv, kteří se nacházejí pod kontrolou džihádistů, píše Patrick Cockburn, blízkovýchodní korespondent novin Independent, ve svém článku. Jak píší noviny, mnohá západní média kvůli naivitě nebo osobní výhodě pracují pouze na základě povolení Džabhat an-Nusry (která změnila název na Fatah aš-Šám) a Ahrar aš-Šám, které spadají pod kontrolu teroristické skupiny Al-Kaidy.


Zahraniční novináře, kteří mohou poskytnout objektivní pohled, ozbrojenci unášejí a vraždí a tím vytvářejí informační vakuum, píše korespondent Independent. V budoucnu bude podle jeho slov toto vakuum vyplněno informacemi od zdrojů nacházejících se v moci ozbrojenců. Jako příklad uvádí vraždu nezávislého amerického fotodokumentaristy Jamese Foleye a amerického novináře Stevena Sotloffa z novin Time v roce 2014.

S odkazem na zprávu nekomerční organizace Amnesty International noviny uvádějí, že jsou ohroženi nejen západní novináři, ale i místní obyvatelé, „žijící v neustálém strachu, že budou uneseni, jestliže budou kritizovat jednání ozbrojených skupin, nacházejících se u moci".

„Kontrolují, co můžeme a nemůžeme říkat. Buď souhlasíte s jejich pravidly a politikou, nebo zmizíte", citují noviny slova mediálního aktivisty, nazvaného „Issa", ve zprávě Amnesty International.