Řecká rozvědka prozradila plán turecké vlády umožnit každý den 3 000 migrantům odrazit od jejich břehů do Řecka. Podrobné plány vyzradily řecké noviny Proto Thema následně po hrozbě tureckého prezidenta Recep Tayyip Erdogana, že když se zastaví přístupové rozhovory jeho země o vstupu do Evropské unie, tak tento kontinent zaplaví migranty.


„Budete-li v tom pokračovat, otevřou se pohraniční stavidla,“ řekl minulý týden Erdogan. „Ani na mě ani na můj lid, takové plané hrozby nezapůsobí. Nebude záležet na tom, jestli jste všichni schválili to hlasování v Europarlamentu.“

Zpravodajští analytici řekli, že pašeráci lidí už podél tureckého západního pobřeží nashromáždili tisíce motorových člunů a šalup a tato operace by se mohla rozběhnout během týdnů.

Analytici citovaní Proto Thema uvedli, že tyto plány mají Erdoganovu podporu. „Nikdo v těchto dnech pana Erdogana a jeho nepředvídatelnost nepodceňuje,“ řekl v Aténách The Times zpravodajský expert Athanassios Drougas.

„Tyto plány spolu s výslovnými hrozbami tureckého prezidenta pronášenými v posledních týdnech vyvolaly značné starosti i řeckému sboru náčelníků štábů.

„Ti jsou vyděšeni a politickému vedení řekli, že jestli Turecko zase otevře stavidla, tak Řecko ve své současné finanční a sociální tísni takovýto šok neustojí. To znamená buď válku, nebo zkázu jednoho z nás.“