Nezávislá jordánská zpravodajská agentura říká, že režimy Spojených států a Izraele pracují na společném plánu okupace jižní Sýrie. JBC News uvedly, že ty militantní skupiny, kterým USA říkají umírněná opozice, pomohou s okupací dvou regionů v jižní Sýrii. Tyto regiony se pak sjednotí, aby nakonec vytvořily bezpečnostní pás kolem Izraele. Tato zpráva řekla, že skupiny, které vybral Washington, budou vybaveny v USA vyrobenými zbraněmi, jako jsou protitankové střely Tow.


Rovněž jim poskytnou zpravodajství shromážděné izraelskými a americkými špionážními agenturami.

‚Ty umírněné skupiny‘ jsou termínem používaným administrativou Spojených států pro část militantů bojujících proti vládě syrského presidenta Bášara Asada.

Washington používával stejného termínu ve snaze dodat jim legitimitu i pro militanty Talibanu v Afghánistánu, když čelili silám bývalého Sovětského svazu.

V úterý americké letouny, co vozí náklady výzbroje pro ze zahraničí podporované militanty válčící v Sýrii, údajně přistály na jordánském letišti Mafraq asi 80 kilometrů od Ammánu.

V lednu američtí bezpečnostní činitelé prozradili, že Kongres během hlasování za zavřenými dveřmi financoval dodávky zbraní, až do konce fiskálního roku, kterým je 30. září 2014.

Sýrii svírají tyhle smrtonosné nepokoje už od roku 2011. Podle zpráv jsou to Západní mocnosti spolu s jejich regionálními spojenci – zvláště Katarem, Saúdskou Arábií a Tureckem – kdo ty militanty operující uvnitř Sýrie podporuje.

Zprávy naznačují, že během těchto násilností už bylo zabito více než 130 000 lidí.

Ti ze zahraničí podporovaní militanti rovněž už z domova vyhnali 7,8 milionů Syřanů, z nichž více než 1,8 milionů žije v sousedních zemích, hlavně v Iráku, Jordánsku a Libanonu.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: globalresearch.ca