To je nejlepší povolební čas, jaký jsem kdy zažil…, a to volím od roku 1977. Překonává to i roku 1980… (zvolení Reagana). Trump obsadí v USA nejvyšší úřady klimatickými popírači a celá aktivita klimatické změny bude v limbu Jeho postoje proti státním regulacím průmyslu, podpora bezuzdné produkce fosilních paliv a hrozby, že stáhne USA z Pařížské dohody, šíří ničivé rázové vlny celým světem.


Ohromující vítězství Donalda Trumpa převrátilo svět klimatických aktivit vzhůru nohami, když přináší zvrat pokroků americké ekologické politiky a ohrožuje mezinárodní snahy o omezení zamoření světa uhlíkem a o zpomalení globálního oteplování.

Ohromující převrat provedený Trumpem, který běžně tvrdí, že klimatická změna je hoax, hrozí, že vykolejí agendu klimatické aktivity prezidenta Obamy k vybudování systému vládních vyhlášek a regulací pro průmysl, včetně zavírání uhlíkem zamořujících elektráren Agenturou ochrany životního prostředí. Trump sliboval, že „zruší“ Pařížskou klimatickou dohodu, ale může ji úplně zmrzačit už pouhým ústupem od amerických závazků. USA jako druhý největší světový emitent zamoření světa oxidem uhličitým by mohly z této globální dohody učinit smysl postrádající papír, a to v době, kdy vědci na národy naléhají, aby rychle zvýšily své ambice záchrany před uhlíkem, nebo jinak riskují eskalaci klimatické krize.

[…]

Pro obhájce klimatu přišel i další zklamání přinášející výsledek, a to, že Republikáni si udrželi svou kontrolu nad Senátem, když vyhráli osm z 11 kandidatur, a stejně tak si udrželi většinu ve Sněmovně reprezentantů. A tak teď obě komory silně odporují politikám klimatické aktivity.

Klimatičtí vůdci národa tak zůstali v ohromení, zarmoucení, rozhněvaní a zamyšlení. Už měli připravený seznam svých přání pro Clintonovou, do něhož patřil masivní program výdajů na čisté energie, moratorium na nájem federální půdy pro fosilní paliva a další předpisy…

[…]

Teď, když je jen nepatrná šance, že Washington vyslyší jejich agendu, budou ekologické skupiny nuceny zahájit obranu. To bude zaprvé znamenat úsilí o zablokování Trumpových plánů, snad přesvědčením senátních Demokratů, aby zablokovali jmenování osob nebo využití obstrukcí.

Další trasou, jak na to jít jsou žaloby, ale Trump bude spěchat, aby odsouhlasil zákony a jmenoval soudce Nejvyššího soudu.

Trump už signalizoval plány zaplnit svůj kabinet řediteli z olejářského průmyslu a jejich spojenci, aby vyřadil ze hry EPA (Agenturu ochrany životního prostředí) a zkrátit federální výdaje na klimatický proces Spojených národů. Trump tvrdil, že za osm let uspoří 100 miliard $, což vypadá, že má být založeno na plánu skoncovat s federálním financováním solární a větrné energie, účinnosti, baterií, čistých aut a klimatické vědy, napsal Joe Romm, bývalý činitel ministerstva energetiky a zakladatel blogu Centrum pro americký klimatický pokrok.

Trump v podstatě slíbil politiku, Amerika první ve – vrtej, chlapče, vrtej. Slíbil bezuzdnou produkci uhlí, ropy a zemního plynu a „rozjetí uhelného průmyslu znovu na 100 procent.“

Trump řekl, že zruší jakoukoliv regulaci, která bude nepatřičnou zátěží pro energetický rozvoj, včetně Plánu čistých energií, který by se, pokud by přežil žaloby, měl stát svorníkem klimatických aktivit v Obamově odkazu a hlavní politikou pro realizaci národních cílů, podle Pařížské dohody.

[…]

Jeff Holmstead, právník zastupující podniky spalující uhlí, který za prezidenta George W. Bushe strávil čtyři roky jako náměstek administrátora EPA, řekl, že i pokud se soudům nepovede Plán čistých energií zničit, tak Trump bude mít i tak spoustu dalších možností. „Myslím, že je jisté, že Plán čistých energií bude zrušen,“ řekl dnes ráno. „Otázkou je jenom jak.“

Do svého týmu energetické a environmentální politiky si Trump zvolil jednoho z celonárodně nejprominentnějších odbojářů proti klimatu, Myrona Ebella z Institutu podnikového konkurenceschopnosti, aby ten vedl transformaci EPA. Ebell nejdříve pracoval na politice tabákového průmyslu, a pak začal své roky práce na odporu proti ekologickým regulacím a zasévání pochybností o klimatické vědě. Trump rovněž ohlásil, že uvažuje o Haroldu Hammovi, řediteli vůdčí firmy průmyslu frackování Conteinental Resources, jako o ministru energetiky a o Forrestu Lucasovi, spoluzakladateli společnosti ropných produktů Lucas Oil, jako o ministrovi vnitra.

[…]