Filipínský prezident Rodrigo Duterte pogratuloval Donaldu Trumpovi k jeho volebnímu úspěchu a vyjádřil touhu s „nadcházející americkou administrativou“ spolupracovat, ač Baracka Obamu nazýval „zkurvysynem“ a vyzýval ho, ať jde „do p***“. Filipínský prezident Rodrigo Dutert, který odcházejícího amerického prezidenta Baracka Obamu nazval „zkurvysynem“ a minulý měsíc mu řekl, ať jde „do p***“, se ve středu přidal k Vladimiru Putinovi s gratulací Donaldu Trumpovi k jeho volebnímu úspěchu.


Duterte rovněž uvedl, že teď už chce nechat hádek s USA a „těší se na spolupráci s nadcházející administrativou.“

„Rád bych panu Donaldu Trumpovi pogratuloval. Vše nejlepší,“ řekl Duterte při návštěvě Malajsie v projevu k filipínské komunitě. „Oba klejeme. I o drobnostech klejeme. Počítám, že toho nechám, protože je tu Trump. Už se nechci hádat, když Trump zvítězil,“ citovala jeho slova tisková agentura Reuters.

Tento filipínský vůdce, kterému se kvůli jeho sprostým poznámkám říkalo ‚Trump Východu‘, opakovaně Washingtonu vyhrožovat skoncováním se společnými vojenskými cvičeními, zrušením obranných smluv s touto zemí a naprostým rozbitím vojenských vztahů, které byly klíčovým prvkem washingtonského ‚příklonu‘ k Asii. Duterte rovněž projevoval hněv kvůli vyjadřování obav z porušování lidských práv při jeho smrtonosné válce s drogami.
Duterte se ve středu rovněž zmiňoval o washingtonských hrozbách Filipínám jako uvázanému psu, když mu hrozí skončením s pomocí. „Mluví, jako bychom pořád ještě byli kolonií,“ řekl filipínský prezident. „Nedáváte nám tu pomoc, do pr***, tak do p*** s vámi,“ dodal s odkazem na své komentáře k Obamovi.

Je ale ironií, že poté, co Obamova administrativa ztratila Filipíny jako svého hlavního strategického spojence v Pacifickém pásu, tak Donald Trump řekl Reuters, že pro jeho zemi to byla strategicky velice důležitá lokality a komentáře filipínského prezidenta o odstranění zahraničních vojsk jsou projevem „nedostatečného respektu k naší zemi.“

Avšak soudě z náhlé změny postoje Duterteho k USA, to nebyl nedostatečného respektu k zemi, nýbrž k jen nedostatek respektu k jedinci, co ji vede.

Zdroj: southfront.org