Ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin ukázal robota se systémem android, kterého plánují vyslat do vesmíru jako člena posádky orbitální stanice. Rogozin pověřil Fond perspektivního výzkumu společně s Raketovou kosmickou korporací „Energia" přizpůsobit tohoto robota k účasti v expedici budoucí kosmické lodi pilotované lidmi.


V rámci projektu bude vytvořena projektová kancelář mladých vědců pod vedením hlavního konstruktéra pilotovaných programů E.A.Mikrina," uvedl na svém Facebooku politik dohlížející hlavně na zakázky v oblasti obrany, obranného průmyslu a kosmického průmyslu.

Robota pojmenovali FEDOR (FEDOR — Final Experimental Demonstration Object Research — Konečné experimentální předváděcí výzkumné zařízení). Předpokládá se, že do roku 2021 se Fedor přizpůsobí k nové pilotované kosmické lodi a začne letové zkoušky.

Podle Rogozina je android schopen volit optimální řešení problémů a je-li to nutné, může operátor převzít kontrolu.

„Přikázal jsem Fedorovi: „K zemi a plazením vpřed!" On poslechl a dokonale příkaz vyplnil. Dotáhne to daleko, tento Fedor. Takové beru za kosmonauty" shrnul Rogozin. Centrum rozvoje robotiky bylo vytvořeno při Nadaci perspektivního výzkumu výnosem prezidenta RF ze dne 16. prosince 2015.

Fond byl založen v roce 2012 jako obdoba americké agentury DARPA, která je zodpovědná za inovace v americké armádě. Dnes fond pracuje s více jak 50 projekty, pro ně je vytvořeno 35 laboratoří na předních univerzitách a výzkumných ústavech v zemi.