Český senátor Jaroslav Doubrava je přece člověk odvážný. Jel totiž jako pozorovatel na volby do samozvaných Doněcké a Luhanské lidových republik, což bylo nebezpečné nejen z hlediska vojenského. Vždyť doma ho potom čekala nevyhnutně tvrdá kritika. Mezitím v interview pro Hlas Ruska vyprávěl český senátor podivuhodné věci: Češi by mohli závidět zájem, který projevili lidé v Doněcku a Luhansku o tyto volby. Viděl jsem obrovské fronty u volebních okrsků. Byla zima, začalo sněžit, a lidé trpělivě stáli v těchto dlouhých frontách, aby projevili svou vůli, přišli k urnám a hlasovali.


Nebyla v 15 volebních okrscích, které pan Doubrava navštívil, nějaká porušení? Řekl nám toto:

Na rozdíl od hlasování v Česku museli tamní voliči před hlasováním podepsat na seznamu, v němž stála jejich jména. Dělá se to pro zabránění eventuálním falzifikacím. Ve všech okrscích byly zřízeny kabiny a průzračné urny pro hlasování. Mohli bychom závidět elán a nadšení obyvatel DLR a LLR, kteří se hlasování zúčastnili. Jestli byla nějaká porušení? Byl jsem svědkem jednoho kuriózního případu. Bylo to ve městě Antracitu. Přišel hlasovat člověk se samopalem. Poprosili ho, aby zbraň odevzdal, a pak ještě musel vysvětlovat, proč přišel hlasovat se zbraní. Jinak jsme žádná porušení nezaznamenali, všechno probíhalo v souladu s evropskými normami.

Zastupoval jste jako mezinárodní pozorovatel nějakou organizaci?

Ne, přijel jsem tam jako soukromá osoba na pozvání Ústřední volební komise Luhanska. Podobných misí jsem se zúčastnil už po třetí. Předtím jsem pozoroval věhlasné prezidentské volby v Jugoslávii v r. 2000 a volby prezidenta v Bělorusku.

Jak je známo, Evropská unie a USA neuznali legitimitu voleb v DLR a LLR. A přece jako roli by mohly sehrát v urovnání situace na jihovýchodě Ukrajiny?

Obávám se, že poté, co způsobily kyjevské úřady tolik utrpení rusky mluvícím obyvatelům těchto území, a pokazili život tolika lidem, znepřátelené strany se sotva dokážou domluvit. Jen když bude těmto regionům poskytnut status federálních útvarů. V takový výsledek ale jen málo věřím. Myslím si, že válka bude přece pokračovat…

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: czech.ruvr.ru