Včera s tím, jak se ruský humanitární konvoj blížil k ukrajinské hranici, tak došlo v Kyjevě ke značnému zmatku, jestli dovolit těm zhruba 280 náklaďákům vezoucím tento “materiál” vstup na své území. Tento zmatek pak včera odpoledne ještě vzrostl, když Lavrov z Ruska řekl reportérům v Soči, že Rusko poté, co požádalo Německo o pomoc při získání souhlasu od Kyjeva, obdrželo ukrajinské povolení pro vstup konvoje, když se odsouhlasila Ukrajinou navržená trasa a odsouhlasilo se, že náklaďáky konvoje ponesou označení ukrajinskými poznávacími značkami, a vyhoví se požadavkům Ukrajiny, že v náklaďácích budou i zástupci ukrajinské vlády.


Ukázalo se ale, že Ukrajina zase jenom šprýmovala, a jak dnes ráno ohlásila Reuters, Kyjevská vláda vyslání ruského humanitárního konvoje s pomocí východní Ukrajině zase jednou odsoudila jako akt ruského cynismu a ve středu ohlásila, že konvoji nebude vstup povolen. „Míra ruského cynismu nezná žádných hranic,“ řekl na schůzi vlády ministerský předseda Arsenij Jaceňjuk. „Nejdříve poslali tanky, rakety Grad a bandity, kteří střílí po Ukrajincích, a teď posílají chléb a sůl.“

Ministr vnitra Arsen Avakov na své Facebookové stránce řekl: „Žádnému Putinovu ‚humanitárnímu‘ konvoji nebude dovolen přechod do Charkovského regionu. Tyto provokace cynického agresora na našem území povoleny nebudou.“

V těchto komentářích se odráží podezření Kyjeva i Západních metropolí,  že vstup konvoje na ukrajinské území by se zvrhl do skryté vojenské akce na pomoc pro-ruským separatistům, kteří teď ztrácí území oproti vládním silám.

Dnes se k nim přidalo i Finsko, možná, aby to vypadalo, že existuje západní konsensus proti ruské humanitární pomoci: „Finská vláda v e-mailovém prohlášení řekla, že konflikt na Ukrajině se „musí vyřešit jednáním a při zajištění, že k tomu dojde, má primární důležitost, aby Rusko zastavilo pomoc separatistickým skupinám.“

Avšak, jen aby udrželi svět zírající na špičkách a ukázali ukrajinskou vládu, která teď už 4 měsíce vede občanskou válku proti vlastnímu lidu, jako méně bezcitnou, tak nebylo bezprostředně jasné, jestli je to vyložené zamítnu ruské pomoci nebo odmítnutí dovolit ruským náklaďákům vjezd na ukrajinské území.

[quote align="center" color="#999999"]

Ukrajina v úterý řekla, že náklad by se musel na hranici vyložit z ruských náklaďáků a převézt pod záštitou Červeného kříže na jiných vozidlech. Evropská unie (EU) řekla, že obsah se bude muset zkontrolovat.

Kyjev Rusko obvinil z podpory a vyzbrojování rebelů – kteří jsou teď už zjevně na pokraji porážky vládními silami – dodávkami tanků, raket a další výzbroje. Což Moskva popírá.[/quote]

Buďte si jisti, že linie tohoto příběhu, než ty náklaďáky nakonec dorazí k hranici, se ještě několikrát změní, a je na každém, aby hádal, jak asi Rusko to napětí eskaluje, pokud bude Kyjev pokračovat se zakopáváním, a odmítne pomoc stovkám tisíců Ukrajinců a etnických Rusů uvízlých v nejsmrtonosnější evropské občanské válce za mnoho let.

 

Charkovská pohraniční stráž je připravena přijmout humanitární nákl ad z Ruska

Charkovský pohraniční oddíl je připraven k přijetí kolony s humanitární pomocí z Ruska, oznámila ve středu ukrajinská zpravodajská agentura UNIAN.

„Podle informací pohraničníků už byl na hraničním přechodu Pletěnovka v ukrajinské Charkovské oblasti vyhrazen pro kolonu s humanitním nákladem z Ruska zvláštní pruh a nakladače. Hraniční přechod střeží příslušníci Národní gardy a pracovníci státní služby pro mimořádné situace“, oznámila agentura UNIAN.

Přitom pohraniční oddíl přesně neví, jestli bude kolona hraničním přechodem v Charkovské oblasti projíždět.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: zerohedge.com