US ředitel Národního zpravodajství James Clapper nařídil revizi spolupráce mezi Agenturou národní bezpečnosti (NSA) a německou zpravodajskou agenturou BND, hlásí noviny Bild. Bild citující nejmenované zdroje US zpravodajství uvádí, že Clapper je nešťastný z „neschopnosti Berlína udržet data v utajení.“ Podle této zprávy komise Bundestagu vyšetřující nedávné skandály tajných služeb vydala některé tajné dokumenty médiím. Pro USA je to „ještě nebezpečnější než to, čeho se dopustil Snowden,“ citoval Bild říkat zdroj, když mluvil o odhaleních bývalého kontraktora NSA Edwarda Snowdena o celosvětovém dohledu.


US tajné služby teď revidují oblasti, v nichž lze spolupráci s BND omezit nebo s ní úplně skončit, hlásí tento list. Několik společných projektů bylo už zrušených, tvrdí.

Jak německá vláda, tak US ambasáda v Berlíně tuto zprávu odmítly komentovat.

V dubnu německá média referovala, že v posledním desetiletí pomáhala BND NSA se špehováním všech po celé Evropě. US agentura posílala německým kolegům tzv. „selektory“, k nimž patřily IP adresy, e-maily a telefonní čísla navádějící je na cíle, které musí špehovat.

Jedna zpráva poukazovala, že BND posílala NSA asi 1,3 miliardy kusů telefonních a textových dat měsíčně.

Pobouření veřejnosti kvůli těmto domněnkám a následné vyšetřování stálo kancléřku Angelu Merkel asi třetinu její míry schvalování veřejností. Koncem dubna její vládu obvinili z lhaní parlamentu, když říkala, že nemá žádnou vědomost o dohledových aktivitách Washingtonu v Německu.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: prisonplanet.com