Teherán vyhrožoval minulou sobotu, že sestřelí dva americké výzvědné letouny, jež letěly v bezprostřední blízkosti íránské hranice, sdělila televize Fox News s odkazem na tři informované zdroje v obranné sféře. Podle údajů televize proletělo 10. září letadlo P-8 Poseidon, jež mělo na palubě 9 lidí, a EP-3 Eries s posádkou z 24 členů na vzdálenosti 13 mil od íránského pobřeží (za státní výsostné vody je považováno 12 mil od pobřeží).


Během letu oznámili íránští vojáci rozhlasem Američanům, že riskují být sestřelení. Letci varování ignorovali a pokračovali v letu v mezinárodním vzdušném prostoru, i když velmi blízko íránského území.

„Chtěli jsme vyzkoušet íránskou reakci," sdělil televizi zástupce amerického ministerstva obrany v odpovědi na otázku, proč letěla americká letadla tak blízko.

„Jiná věc je říct někomu, aby se klidil z vašeho trávníku, jenže jsme na jejich trávníku nebyli. Vyhrožovat někomu sestřelením není profesionální chování," poznamenal zdroj Fox News.

I když američtí vojáci považují chování Teheránu za „neprofesionální," ve Washingtonu nejsou přesvědčeni, že Írán skutečně vyhrožoval, protože v tomto místě nebyly objeveny žádné prostředky protivzdušné obrany.

USA si již předtím nejednou stěžovaly na to, že se íránské čluny příliš blízko přibližují k americkým lodím v Perském zálivu: minimálně v jednom případě museli námořníci preventivně střílet do vody.